Vi ska inte införa bulgarisk tidszon

Bråket om sommartiden startar tidigt i år. Det är EU-parlamentets fel, och kanske Finlands.
I vanliga fall brukar debatten sätta i gång veckan innan det är dags att ställa fram eller tillbaka klockan. Den allmänna förvirringen blandas med politiska krav på att systemet med olika tider ska avskaffas. I Sverige brukar det av någon anledning sluta med rop på ständig sommartid.
Det är lite märkligt. Vintertiden är normaltid. Att tillämpa ständigt sommartid skulle innebära att Sverige i stället för att ha samma tid som Tyskland, Frankrike och Italien började tillämpa bulgarisk eller estnisk tid. Det låter lite krångligt.

Bråket har startat

I år har kivet som sagt tjyvstartat trots att det är nästan två månader tills vi ska ställa fram klockorna en timme. Det beror alltså på att EU-parlamentet i nästa vecka röstar om att slopa just sommartiden, och att den finländska regeringen planerar att ta upp frågan när EU-länderna samlas.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth är tydligen regeringens tidsansvarige, möjligen ett arv från då tågen gick i tid. Han tycker hur som helst att en stor samhällsdebatt kan vara på sin plats också hos oss.
Absolut.
Iden bakom sommartiden är ganska enkel. Om vi går upp en timme tidigare på morgonen utnyttjar vi ljuset lite bättre, i alla fall på våren och hösten.
Frågan är hur relevant det är i vårt 24/7 samhälle?

Sommartiden kan avskaffas

Därför går det att argumentera för att avskaffa sommartiden, men knappast för att permanenta den. En tid skapar kanske mindre förvirring än två, i alla fall för somliga.
Men det går faktiskt inte att argumentera hur som helst. Politikerna i riksdagen och i EU kan bestämma hur vi ska ställa våra klockor, men de kan inte skapa fler timmar på dygnet eller när vi kliver ur sängen. Att ha samma normaltid året runt betyder inte att arbetsdagarna blir kortare, eller att de lediga kvällarna blir bättre.
Vill vi ha mer utrymme att leva får vi kämpa för ett mänskligare arbetsliv.
Det går heller inte att argumentera som om hela samhället arbetade samma skift som riksdagen eller partiernas kanslier.

Arbetet i många timmar

När personalen där så småningom släntrar in runt klockan nio har stora delar av Sverige redan arbetat många timmar. Då har kontoren städats och kollektivtrafiken rullat. Verkstäderna har arbetat och vårdpersonalen har redan hunnit fram till morgonens fikarast.
I det arbetande Sverige får man helt enkelt anpassa sig till produktionens krav.
Att någon riksdagsman tycker att det är trevligt att också i november kunna gå hem i fullt solsken är kort sagt inget argument.
Visst kan vi avskaffa sommartiden, om vi gör det tillsammans med resten av Europa. Men vintermörkret lär vi få dras med.

Läs också:

LEDARE: Liberalen som är ur takt med
tiden

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Följ ämnen i artikeln