Ett recept som slår mot pensionärerna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ett samhälle som inte tar väl hand om barnen är inget bra samhälle, brukar det heta. En minst lika viktig värdemätare är hur de riktigt gamla mår och blir behandlade.

Varje gång det avslöjas att gamla människor vanvårdas eller inte får sjukvård i tid eller utsätts för övergrepp eller knappt får något i pension blir jag upprörd. Ett välfärdssamhälle som det svenska har råd att ta hand om den generation som faktiskt sett till att vi andra får leva i ett av jordens rikaste länder.

Alliansregeringens politik slår mot de äldre. Den stenhårt drivna arbetslinjen och skattesänkningarna på arbete är inte en politik för pensionärer som har yrkeslivet bakom sig. Systemskiftet inom sjukvården och nu senast förslaget att göra sig av med Apoteket oroar förstås de äldre.

”Pensionärerna har surnat till på det stora regeringspartiet”, konstaterar Maria Abrahamsson på moderata Svenska Dagbladets ledarsida. Helgens Sifo visade att de äldre sviker allianspartierna, framför allt moderaterna.

”Pensionärerna har hittills varit alliansens starkaste stödtrupp, nu pyser deras missnöje ut”, fortsätter Abrahamsson.

Det var härligt att se pensionärerna symboliskt kedja fast sig vid apoteken i glesbygden härom dagen. Fyra pensionärsorganisationer som tillsammans representerar över 620?000 medlemmar har lämnat ett gemensamt remissvar till apoteksmarknadsutredningen. Kritiken är inte nådig.

”Nya idéer och arbetssätt kan utvecklas utan upplösning av apotekssystemet”, förklarade PRO:s ordförande Lars Wettergren.?

En omreglering som i själva verket är en avreglering innebär med nödvändighet att läkemedelshanteringen blir försäljningsdriven. Så är marknadslogiken. Något annat vore konstigt.

Ett av de stora samhällsproblemen har varit de skenande läkemedelskostnaderna. Detta åtgärdade politikerna med tydligare reglering och ett aktivare Apoteket AB som kunde stå för producentoberoende information och dessutom med hög trovärdighet kunde byta ut dyra läkemedel mot likvärdiga billigare.

Apoteket står också för upplysning, hjälp till egenvård och hälsofrämjande arbete som i sig går ut på att göra människor i mindre behov av läkemedel. Det perspektivet kan aldrig ett företag ha vars verksamhet går ut på att sälja piller.

Samordningen i Apoteket ökar dessutom tillgängligheten. Som astmatiker med återkommande behov av att ta ut receptbelagd medicin kan jag numera gå in i vilket apotek som helst utan den lilla gula receptlappen – alla uppgifter finns i datorsystemet. Ett marknadssystem med många olika apotekskedjor kommer däremot göra det lika krångligt som det numera är att köpa tågbiljetter för sträckor som trafikeras av flera olika bolag.

Var tredje bensinmack läggs ned i Sverige.?

Parallellen till apoteken är uppenbar. I ett marknadsstyrt försäljningssystem finns ingen social eller geografisk hänsyn. Vem som ska ta ansvar för att det finns välsorterade apotek i glesbygden framöver är i apoteksmarknadsutredningen en obesvarad fråga.

Tänker sig socialminister Göran Hägglund (kd) att marknaden ska klara av glesbygdsansvaret?

Heja pensionärerna! Vi borde alla kedja fast oss en stund i vårt apotek för att visa att vården och hälsan är vår gemensamma angelägenhet och inte ska kidnappas av konsumismens profeter.

Följ ämnen i artikeln