Åkesson röstade för dumpade löner

Efter månader av debatt har riksdagen i dag beslutat om de nya upphandlingsreglerna. Som väntat röstade Jimmie Åkesson och hans partikamrater mot krav på schysta arbetsvillkor.

Det är inte bara sjukhusbyggen och köp av stödstrumpor som går åt skogen i Stockholm. Det gäller också färdtjänsten. Efter den senaste upphandling har problemen blivit så stora att landstinget kräver taxibolagen på böter.

Samtidigt vet vi att de som kör bilarna många gånger har usla löner, och att priserna pressats så hårt att många chaufförer nekar att ta körningar åt landstinget eftersom de inte lönar sig.

I slutänden är det förstås gamla och sjuka som drabbas.

Riksdagsdebatt

Problemen i Stockholm hade kunnat vara den perfekta fonden till dagens riksdagsdebatt om reglerna för offentlig upphandling. I verkligheten är det ju just detta det handlar om. Seriösa företag som slås ut och arbetsvillkoren för chaufförer, lokalvårdare och byggnadsarbetare, för att ta några exempel. Det handlar om investeringar i infrastruktur och om servicen till barn, gamla och sjuka.

— Vi kommer att vara det enda landet i Norden som tillåter låglönekonkurrens med skattemedel mot våra egna företag och våra egna löntagare, konstaterade civilminister Ardalan Shekarabi från talarstolen.

600 miljarder

Varje år köper svenska kommuner och myndigheter varor och tjänster för 600 miljarder från det privata näringslivet. Det är en femtedel av den svenska ekonomin. Det är klart att det påverkar Sverige och arbetslivet i Sverige hur de används. Det handlar om miljön och djurskydd, men också om arbetsvillkor.

De företag som vill göra affärer med skattebetalarnas pengar skulle enligt regeringens förslag tvingas ha vettiga arbetstider, erbjuda semester och betala rimliga löner. Det skulle dessutom bli möjligt att ställa krav på försäkringar och pensioner.

Villkor motsvarande kollektivavtalet, som det heter på riksdagsprosa.
Men oron över färdtjänsten i Stockholm, eller över andra rapporter om social dumpning i byggbranschen, transportnäringen och fastighetsservice, nådde inte riktigt in i riksdagens kammare. Det hjälpte inte att Ulla Andersson från Vänsterpartiet och Monica Green från Socialdemokraterna försökte påminna kollegorna om världen utanför.

Stryker skyddet för löntagare

De borgerliga partierna vill stryka exakt de paragrafer som skulle skydda löntagarnas villkor. Det blir, säger man, för krångligt. Dessutom finns det ju företag som saknar kollektivavtal.

Och även om ingen säger det högt, lönedumpningen drabbar knappast Liberalernas eller Moderaternas väljare.

Inget av det där förvånar. De pekar på den klassiska klyftan i den svenska politiken. Borgerligheten har alltid haft svårt för det organiserade löntagarintresset.

SD sviker sina väljare

Det som borde förvåna är att Sverigedemokraterna i dagens omröstning valde att lydigt vandra med de borgerliga partierna. Jimmie Åkesson gick trots allt till val på kravet om svenska villkor på svenska arbetskrafter.

I dagens riksdagsomröstning valde Sverigedemokraterna att rösta mot krav på schysta villkor vid offentlig upphandling.

Till skillnad från Jan Björklund och Anna Kinberg Batra måste Åkesson dessutom förklara för många av sina väljare varför deras löner eller marginaler ska sänkas. Han måste förklara varför arbeten försvinner till företag som dumpar löner och anställningsvillkor.

Det har redan skapat protester från partimedlemmar och sympatisörer.
Ändå röstade alltså det nya och direktörsanpassade Sverigedemokraterna med de borgerligas löntagarfientliga linje. För Jimmie Åkesson är uppenbarligen lojaliteten till Moderaterna viktigare än lojaliteten med väljarna.

Det beskedet måste prägla det politiska samtalet de kommande åren.