Med nazisterna som förebilder

Den 30 maj 1941 slet Manolis ­Glezos ned den hakkorsflagga som de tyska ockupanterna hissat på Akropolis i Aten. I dag är Glezos 89 år gammal och blev i söndags parlamentsledamot för det grekiska partiet Radikala vänstern.

I parlamentskorridorerna kommer han att möta 20 representanter för Gyllene gryning, ett öppet fascistiskt parti som bygger sin verksamhet kring blodiga ­gatuslagsmål och attacker på flykting­familjer. Partiet vill minera gränserna och partiledaren Nikolaos Michaloliakos har sagt att han beundrar Adolf Hitler.

Efter söndagens parlamentsval är inget sig likt i Grekland. För första gången sedan 1958 har ett parti till ­vänster om socialdemokraterna lyckats bli största oppositionsparti. Och inte sedan militärjuntans fall på 70-talet har de dominerade partierna – Pasok och Ny demokrati – fått så mycket stryk av väljarna.

Socialdemokratiska Pasok har fullkomligt kollapsat. Högerpartiet Ny demokrati har halverat sitt väljarstöd. 50 procent av grekerna har röstat på partier som motsätter landets nedskärningsuppgörelser med Bryssel och IMF.

Den grekiska statsförvaltningen fungerar dåligt, landets ekonomi har misskötts i åratal och ett skenande ­budgetunderskott plågar landet och ­hotar Europas ekonomi.

Krismedicinen som ordinerades – åtstramningar, stålbad, privatiseringar – har gett effekt. I dag plågas Grekland av arbetslöshet, fattigdom, barn som svimmar av hunger, utvandring och självmordsvågor. Och nu en politisk situation som av allt att döma inte går att bygga en regering kring. Runt hörnet lurar nyval.

I Sverige låter finansminister Anders Borg (M) meddela att det vore att ”skicka en farlig signal” om omvärlden nu ­mjukar upp sina sparkrav på Grekland.

Den ekonomiska och politiska utpressningen mot det grekiska folket lär fortsätta. Som om 20 fascister i parlamentet inte är en tillräckligt farlig signal.

Följ ämnen i artikeln