Underbemanning dödar våra barn

I Sverige dör barn på grund av under­bemanningen i förlossningsvården.

Det avslöjade Sveriges Radios program ”Kaliber”. Åtta barn har dött de senaste två åren som en direkt följd av brister inom vården. Orsakerna är hög arbets­belastning, brist på plats eller personalbrist. Det är inte bara underbemanningen som skördar liv. Sedan 2010 har 18 barn dött för att sjukhusen har brustit i fosterövervakning. 14 barn har drabbats av syrebrist av samma anledning. Vid syrebrist löper barn stor risk att få svåra hjärnskador, eller i värsta fall dö.

Genom att mäta fostrets hjärtljud under förlossningen och kontinuerligt undersöka mamman går det att minimera den typen av olyckor. Det görs inte alltid i dag.

Har larmat om bristerna

Det senaste året har barnmorskor över hela landet larmat om bristerna på förlossningsklinikerna. Vi ska inte behöva vänta tills någon dör, vi måste ta signal­erna på allvar redan nu, menade de. Med facit i hand hade de rätt.

Henrik Almgren, chef för kvinnosjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg menar att antalet förlossningar har ökat samtidigt som resurs­erna har blivit snävare.

Både chefer och personal vittnar om samma sak. Läget är ohållbart.

I torsdags förra veckan fattade risk­dagen beslut om att förbjuda reklam för modersmjölksersättning.

Stor oro

Det väckte en stor diskussion på sociala medier, på ledarsidor och olika debattforum. Oron var stor för att beslut­et skulle stigmatisera kvinnor som av olika skäl valt att ge modersmjölkersättning i stället bröstmjölk. Frågor om moral och kvinnors rätt till sin kropp avhandlades och avlöpte varandra. Det var bra att reaktionerna var starka.

Men tänk om nyheten att barn dör och kvinnor skadas på grund av bristerna inom förlossningsvården fått samma uppmärksamhet?

Följ ämnen i artikeln