Mejla

Anders Lindberg

Nu börjar cirkus SD

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Hittills har William Hahne, vice ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, varit mest känd för sina synpunkter på SVT:s programledare Nour El Refais armhålor.

"Jag betackar mig för orakade kvinnoarmhålor på bästa sändningstid #feministtrams", skrev han på Twitter under Melodifestivalen i fjol.

Han blev nästan B-kändis på kuppen.

Nu planerar Sverigedemokraterna att utesluta honom för att ha kritiserat den ledarprincip som råder inom partiet och för att ha besegrat partiledningens kandidat som ordförande i SD:s Stockholmsdistrikt.

Förutom "orakade kvinnoarmhålor" har han därför mustiga synpunkter även på tillförordnade partiledare Mattias Karlsson.

"Det är skrämmande att en del av personerna i SD:s partiledning har som ambition att styra Sverige. Total avsaknad av respekt för demokrati" skriver han.

Att Sverigedemokraterna inte är vad vi normalt menar med ett demokratiskt parti är ingen nyhet. Rasismen är antidemokratisk till sitt väsen. Vårt folkstyre bygger på människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet, just de värderingar Sverigedemokraterna bildats för att bekämpa.

Men striden inom Sverigedemokraterna visar även starka interna auktoritära tendenser. Partiledningen har två gånger försökt kuppa bort ungdomsförbundets ledning, nu vill de i stället utesluta dem.

Så fungerar normalt sett inte det svenska föreningslivet, metoderna leder snarast tankarna till partiets nazistiska rötter.

Cirkusen i Sverigedemokraterna påminner lite om Ny demokratis uppgång och fall. Samlar man tillräckligt många av vad Jimmie Åkessons tidigare stabschef Linus Bylund kallade "idioter, bonnläppar och rasister" på tillräckligt liten yta blir det väl så här till slut.

Låt clownerna börja.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.