F*ckboy Island var faktiskt jätteroligt

Mer feministiskt än Paradise Hotel

Party på strand, dock inte på just fboy island.

Det är inget jag hade planerat att erkänna offentligt, men i somras tittade jag på den amerikanska realityserien ”Fboy Island”. I januari kommer det en svensk version på HBO. Den har redan orsakat viss turbulens.

Tillfälliga förbindelser

Idén är att tre unga kvinnor på en ö ska försöka hitta kärleken i en grupp män. Bland männen är hälften av killarna ”nice guys”, självutnämnt trevliga killar, resten är ”fuckboys”. I början av serien vet ingen vem som är vad.

En fuckboy, eller ”fboy”, är alltså en man som bara är ute efter, låt oss säga, tillfälliga förbindelser.

Upplägget väckte inte idel entusiasm. Trots att serien inte haft premiär ännu, har den fått kritik för att göra underhållning av otrevliga män som beter sig illa mot kvinnor.

”Gentlemen island”

I en intervju med Expressen föreslog till exempel aktivisten Jenny S Freéd en alternativ programidé, som skulle kunna ge publiken "bra förebilder".

– Hade det varit en serie i dag, som vi tänker ska passa in i att främja ett mer sunt tänk, kanske det hade varit i linje med ett tema på ”Gentlemen island” i stället, sa Freéd.

Paradise hotel-katastrof

Kritikstormen hänger förstås ihop med katastrofen Paradise Hotel. Realityserien gjordes nyligen om efter att kvinnliga deltagare vittnat om allvarliga sexuella övergrepp.

Men trots namnet är Fboy Island ett ganska snällt program. Det amerikanska originalet var humoristiskt, programledaren var en känd komiker som skötte uppdraget med galans.

Killarna delar inte rum med tjejerna, som i Paradise Hotel. De senare sparkar emellanåt ut de män de fått dåligt intryck av. Det finns ingen press att välja en ”partner” förrän i det sista avsnittet, då kvinnorna fattar sitt beslut. Mannen väljer sedan om han vill dela prispengarna med tjejen eller ta allt själv.

Det gäller alltså att välja någon trevlig.

Snuvad kille

I den första amerikanska säsongen var det en fboy som valde att dissa sin tjej och ta pengarna själv. Trodde han i alla fall – direkt efter att han gjort sitt val berättade programledaren att tjejen i stället skulle få välja en välgörenhet att donera dem till.

En sådan luring kan förstås bara göras en gång. Men den säger ändå något om vad det är för typ av program. Namnet till trots är det inte en fristad för otrevliga killar.

För den som vill se gentlemän finns alltid Downton Abbey.

Vad tycker du om realityserierna, kommer du titta på Fboy island? Chatta med skribenten!

Livechatten börjar 09.00 men du kan ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    13 dec 2022

    Nu tar vi och stänger butiken för idag. Tack och trevlig tisdag!

  • 13 dec 2022

    Jag håller med dig Andreas. En enda stor förnedrande sörja är vad det är. Om mina barn skulle har dykt upp i programmet skulle jag ha förskjutit dem. Huvvaligen vilken smörja...!!!!!

    Magnus Nybom

    Nu tycker jag du är lite dramatisk.

    Susanna Kierkegaard
  • 13 dec 2022

    Vad ingen riktigt vill tala högt om är att mängder av kvinnor faktiskt dras till "Fboys" och män som beter sig svinaktigt mot dem.

    Man föredrar att måla upp kvinnor som offer för de män som beter sig illa, utan att ta upp faktumet att ett stort skäl till att det finns män som är på det viset är för att det "belönas" att vara på det viset när många kvinnor väljer vem de vill vara med.

    Programledaren Nikki Glaser har själv erkänt att hon dras till Fboys över nice guys, för att det finns en attraktion i att kunna "göra om" denna svinaktiga kille till en partner.

    Fredrik

    Ja, det är ju det som också gör programmet lite intressant. Men många av de män som kallar sig själva trevliga är i själva verket inte så behagliga. Det kan de flesta kvinnor som dejtat män vittna om.

    Susanna Kierkegaard
  • 13 dec 2022

    Susanna,

    Bättre att få flera ungdomar att titta på Agenda & gärna antingen läsa eller se på ett riktigt nyhetsprogram istället.

    Lars

    Jag tror inte att det är just Agenda och Fboy island som konkurrerar med varandra. Om man vill går det ju bra att titta på båda.

    Susanna Kierkegaard
  • 13 dec 2022

    Hej Susanne!

    Jag undviker alla typer av sådana program. Oaktat om de är ”jämställt” eller ej, detta då jag tror att hela upplägget, uttryckssättet, språket och programidén är dålig för tittaren. Jag ser inget uppbyggligt i det. Just nu tittar jag på Från Lark Rise till Candleford. Där är det mänskliga -riktiga- problem och idéer som stöts och blöts. Allt från arbetarens riktiga kamp till kärleksbekymmer och barnuppfostran. Om jag fick önska så skulle samtidsmänniskorna se mera av sådant, läsa klassiska böcker. Det skulle skapa ett bättre samhälle på djupet med etik, moral och medkänsla.

    Andreas

    Jag tittar både på fboy island och Brott och straff på Dramaten. Tro det eller ej, men de har faktiskt en del gemensamt. Allt handlar om att försöka förstå människans natur. Ser man bara åt det ena hållet missar man en del, kanske framför allt när det kommer till att förstå folk som inte är så lika en själv. Realityn om någon genre präglas av moraliska dilemman, kärleksbekymmer och utforskandet av det mänskliga psyket.

    Susanna Kierkegaard

Följ ämnen i artikeln