Mejla

Daniel Swedin

Ryssland övar krig och högern avsätter ministrar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Med start i veckan ska Ryssland öva krig i Östersjön. Samtidigt ska Annie Lööf och Jimmie Åkesson avsätta en försvarsminister.
Med start i veckan ska Ryssland öva krig i Östersjön. Samtidigt ska Annie Lööf och Jimmie Åkesson avsätta en försvarsminister.

Det blir en svettig vecka i Östersjön.

I dag inleds försvarsövningen Aurora 17, den största i sitt slag på över två decennier. Den svenska försvarsmaktens alla stridskrafter ska öva samtidigt och över hela landet - i luften, på marken och till sjöss. Över 19 000 män och kvinnor kommer att delta. Även förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA ansluter. Syftet är enkelt: att demonstrera att Sverige går att försvara vid ett angrepp.

Kan bli konfrontationer

På torsdag inleder Ryssland en egen militärövning, Zapad, med upp emot 100 000 deltagare. Vår granne i öst ska öva sin förmåga att snabbt mobilisera och gå ut i krig. Övningsverksamheten är till del förlagd i Östersjön. Det försämrade säkerhetsläget i vårt närområde innebär att den svenska försvarsmakten nu planerar för att det kan komma att bli konfrontationer mellan Sverige och Ryssland vid övningarna.

– Om det är så att vi på något sätt utsätts för någon aktivitet som vi inte tycker är acceptabel eller som strider mot de regler och lagar som gäller internationellt umgänge då måste vi vara beredda att möta upp mot det, har försvarsminister Peter Hultqvist sagt till radions Ekonyheter.

På tisdag öppnar förresten den riksdagen och i samband med det ska Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna avsätta försvarsministern på grund av it-skandalen på Transportstyrelsen.

Ryssarna tar Hultqvist på allvar

Argumenten var flortunna redan från början. Anna Johansson var huvudansvarig för Transportstyrelsen. När det nu har visat sig att statsministerns närmaste medarbetare, den nu sparkade statssekreteraren Emma Lennartsson, faktiskt blivit informerad om moraset, inte bara en gång utan två, blir misstroendehoten mot Hultqvist rent befängda.

Med Hultqvist har Sverige en försvarsminister som värnar fortsatt militär alliansfrihet, återinför totalförsvaret och värnplikten. Han genomdrivit stora satsningar på att öka det nationella försvaret och har dessutom bidragit till att Sverige slutit rader av samarbetsavtal med de nordiska länderna, USA, Polen, Storbritannien och Tyskland.

I sitt senaste nummer uppmärksammar tidskriften Fokus hur statskontrollerade ryska medier förtalar och svartmålar försvarsministern. Falska Twitterkonton i Peter Hultqvists namn registeras systematiskt.

Det är ingen slump. Putin-regimen tar Hultqvists gärning på allvar.

Det gör förstås allianspartierna också. Enligt en ny mätning från Novus tycker 45 procent av väljarna att Hultqvist ska sitta kvar.

Det är därför moderater och sverigedemokrater vill avsätta honom.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.