Bostadslånet gör banken stormrik

De senaste 15 åren har Finansinspektionen varje månad samvetsgrant räknat ut hur mycket bankerna tjänar på våra bolån. Som alla förstår blir det en förfärlig massa siffror, och i går levererades ännu en.

I mars var skillnaden mellan det bankerna betalat för sina lån och den ränta vi låntagare fick betala 1,72 procent. Så hög har marginalen bara varit under fyra månader sedan 2002, alla den här vintern.

Marginalerna går rakt upp

I själva verket har bankernas bruttomarginaler på bostadslånen rört sig rakt uppåt ända sedan finanskrisen. Årsskiftet 2007 - 2008 var skillnaden mellan bankernas inlåningsränta och bostadsräntan mindre än en kvarts procent. Två år senare hade marginalen mer än fördubblats, och så har det fortsatt.

I dag kan bankerna räkna hem sju gånger så höga marginaler på bostadslånen som för tio år sedan. Till en del beror det kanske på den extremt låga räntan. Som låntagare är vi glada att betala så lite, även om bankerna betalar ändå mindre.

Delvis har bankernas vinstfest kanske varit nödvändig. Efter finanskrisen behövde bankerna tjäna pengar. Räddningsinsatser skulle återbetalas och buffertar byggas upp, och som i all affärsverksamhet är det till sist kunderna som får notan.

Rekordmarginaler

Men därifrån är det långt till dagens rekordmarginaler för bankerna, som dessutom presterar rekordvinster åt sina ägare. Tillsammans tjänade de fyra svenska storbankerna 96 miljarder kronor förra året.

Ändå skriker direktörerna i högan sky så snart Magdalena Andersson eller Per Bolund andas om en ny bankskatt.

Bankernas marginaler på våra bolån är på väg rakt mot skyn, precis som vinsterna. Men Finansinspektionen tänker inget göra. Vill vi ha billigare lån uppmanar inspektionen oss att pruta eller byta bank.

Det fungerade inte när Anders Borg sa det för sex år sedan, och det lär inte fungera i dag.