Stefan Löfven styr en bananrepublik

En ny myndighet kan klara Löfvens bananproblem.

I veckan har korruptionsskandalerna avlöst varandra. Bilden av det hederliga Sverige har skadats i grunden.
Medan flera i Fastighetsverkets ledning sitter i häktningsförhandlingar får vi veta att förre finansministern blivit förhörd av Riksenheten mot korruption.

Skatteverkets ledning har försökt skydda sina kompisar, Karolinska institutet har fuskat med forskningen och det var inte länge sedan hela Riksrevisionens ledning fick avgå.
Maktmänniskor har gynnat varandra och frågan är givetvis hur det ser ut i resten av landet. Hur spridd är egentligen korruptionen i Sverige?
Uppenbarligen krävs det krafttag om inte Stefan Löfven vill fortsätta att styra en bananrepublik. Kanske behövs det en myndighet med mycket mer muskler. De senaste skandalerna visar att granskningen måste bli mycket tuffare.

Fastighetsverket

En fastighetschef delade ut bostäder till släkt och vänner. Själv bosatte han sig på Rosersbergs slott och installerade ett relaxrum i källaren. Han misstänks även ha låtit skattebetalarna stå för ett par privata fritidsbyggen genom att blåsa upp fakturor som hans fru hanterade.

Fastighetsverkets generaldirektör Björn Andersson kände till fakturorna, men gjorde ingen polisanmälan. I stället var det TV4 som avslöjade skandalen.

Först i dag begärdes de inblandade häktade, men tingsrätten valde att sätta dem på fri fot. Fortsättning följer.

Jaktlaget

Att maktens män gärna jagar ihop är väl känt. Förre finansministern Anders Borg har ofta jagat tillsammans med finansmannen Erik Lundberg. Som ordförande i skogsbolaget Holmen har Lundberg bjudit in till exklusiva jakter och Anders Borg har betalat 2 500 kronor för att få vara med.

En jakt är sannolikt värd mycket mer än så.
Miljardären Fredrik Lundberg misstänks nu för mutbrott sedan han bjudit Anders Borg på den flotta jakten. Anders Borg misstänks i sin tur för mottagande av muta.

Oavsett om misstankarna leder till åtal är det klart att bjudkultur och vänskapsförhållanden frodas även i de svenska skogarna.

Skatteverket

På Skatteverket har generaldirektören Ingemar Hansson förtvivlat försökt mörka uppgifter om sig själv för att dölja kontakter med en skattetrixande kompis.

Ingemar Hansson, Helena Dyrssen och Frank Belfrage var alla höga tjänstemän i Reinfeldts regering. När Hansson och Dyrssen flyttat över till Skatteverket började SVT granska svenskar som haft obeskattade tillgångar utomlands. Frank Belfrage var en av dem och de gamla kompisarna på Skatteverket ringde för att varna.

Karolinska institutet

Trots flera larm om misstänkt forskningsfusk och falska meriter fick Paolo Macchiarini genomföra riskabla transplantationer på patienter. Ledningen på Karolinska institutet struntade i varningarna och nonchalerade alla regler.

Totalt opererade Macchiarini åtta patienter, sex av dem dog. Tre av operationerna utfördes i Stockholm.
En granskning av fallet slår fast att Karolinska institutet struntade i de regler som gäller för en svensk myndighet.

Riksrevisionen

Tre riksrevisorer har avgått efter vänskapsrekryteringar och otillåtna kontakter. Till exempel hade riksrevisorn Susanne Ackum - som för övrigt var statssekreterare hos Anders Borg - anställt flera gamla kompisar från Regeringskansliet. De fick mycket mer i lön än övriga medarbetare.
Riksrevisionens uppdrag är att granska hur statens pengar hanteras, men ingenting förvånar längre. Frågan är snarare var nästa skandal dyker upp. Vänskapskorruption och maktfullkomlighet gror.
Stefan Löfven borde titta på ett land som Rumänien. Där blev den stenhårda Laura Codruta Kovesi chef för antikorruptionsbyrån och lyckades rensa upp bland allt mygel.

Någon som Inga-Britt Ahlenius, kanske moderata Anne-Marie Pålsson har tillräckligt med integritet för att städa på de svenska myndigheterna.