Därför behövs det fler män i förskolan

– Man orkar inte riktigt försvara sig, eller de misstänksamma blickarna äter sig in i självförtroendet. Det går ju inte riktigt att arbeta i yrket på det sättet för man måste vara ganska intuitiv och närvarande i stunden. Om jag då börjar tänka efter, vågar jag trösta det här barnet eller kan jag hjälpa det här barnet på toaletten, så tappar man en del av äktheten och glädjen i det.

Det är Mats Olsson som säger det i en intervju med radions ekonyheter. Han är kursansvarig på Malmö Högskola och förskollärare. Och så är han man.

Varje man är en potentiell pedofil

I fredags stängdes ansökningen till höstens högskoleutbildningar. I höstas var färre än tio procent av de antagna på förskollärarutbildning i Sverige män och ingenting talar väl för att det ändrats till i år.

Dessutom hoppar en mycket stor andel av männen - betydligt fler än bland de kvinnliga studenterna - av utbildningen.

I kommunala förskolor är andelen män 3,4 procent. I privata förskolor är det lite bättre, 6,2 procent.

För ett land som berömmer sig med att vara världens mest jämställda är det förstås en pinsamhet att så få män söker sig till en av de största arbetsplatserna - förskolan.

Så vad beror det på? Dels föreställningar om vad som är manliga och kvinnliga yrken och dels den stora uppmärksamheten kring pedofiler som avslöjats med att arbeta på förskolor. Sådant gör inte rekryteringen enklare förstås.

Varje man är en potentiell pedofil. Nej, så är det förstås inte men någonstans är det som om vi gemensamt bär runt på den här föreställningen. Till slut får det effekt. De misstänksamma blickarna äter sig in i självförtroende.

Spelar det någon roll, att så få killar och män jobbar i förskolan? Man kan hävda att männen behövs som förebilder i förskolan, att deras närvaro i pedagogiken är viktig för de små flickor och pojkar som tillbringar sin tid på förskolan. Och vi vet en könssegrerad arbetsmarknad är dåligt för de anställdas arbetsmiljö och löneutveckling.

Positiv särbehandling

Men det handlar inte om bara om jämställdhet. Inom de närmaste åren måste minst 50 000 nya förskollärare utbildas. Om män fortsätter att rata det yrket kommer vi aldrig klara det.

Exempel på hur man kan göra finns i vårt västra grannland. Där, i Norge, är man bäst i Europa på att rekrytera män till förskolan. Mellan 2006 och 2010 satsade norska staten 15 miljoner norska kronor på mediekampanjer och belönade de förskolor som ökade andelen män. En lag som tillåter positivt särbehandling har dessutom uppmuntrat förskolechefer att anställa män.

Pilotprojekt där könsroller, samtalsklimat och föreställningar om kön finns i Sverige och betyder mycket på de enskilda förskolorna. Det visar utvärderingarna av sådana projekt.

Men tillslut kanske det är den norska hårdföra vägen Sverige måste gå om fler män ska hitta till förskolan och sedan stanna kvar där.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln