Klarlägg bombhjälpen till USA

Idag avslöjar Expressen att Sverige inför USA:s invasion av Irak 2003 bistod med kunskap om möjliga mål i huvudstaden Bagdad. Det handlade om svenskbyggda bunkrar som USA trodde kunde användas av den irakiska militären.

Sveriges officiella politik var tydlig. Angreppet på Irak fördömdes som ett brott mot folkrätten.

Både dåvarande utrikesministern Anna Lindh och statsminister Göran Persson upprepade linjen ett flertal gånger. Det var en politik som även hade starkt stöd inom det socialdemokratiska partiet. Den enda tydliga svenska rösten som krävde att Sverige skulle bidra till invasionen av Irak var Folkpartiet.

Idag har Göran Persson inget minne av att han skulle blivit informerad om den svenska bombhjälpen till USA. Det är möjligt, till och med troligt, att detta är sant. Den militära underrättelsetjänsten har alltid varit lite av en stat i staten. Den parlamentariska insynen är erkänt dålig.

Men om den militära underrättelsetjänsten stick i stäv mot regeringens politik lämnade ut hemliga uppgifter till en främmande makt är det utomordentligt allvarligt.

Såhär, nästan tio år senare, är såren från Irakkriget och George W Bush krigspolitik i mellanöstern fortfarande inte läkta. USA:s invasion motiverades med att Saddam Hussein och Irak försökte tillverka kärnvapen. Detta visade sig vara ett rent påhitt. Istället orsakade kriget ett omfattande sekteristiskt våld i Irak, stärkte Irans makt i regionen och har stakt bidragit till en politisk radikalisering av stora grupper i Mellanöstern.

Det är bara att konstatera att kritikerna av Irakkriget har i allt väsentligt fått rätt.

Bidrog Sverige till detta? Visste regeringen i så fall om det? Och om regeringen inte hade koll på den militära underrättelsetjänsten då, vet någon vad de lämnar ut idag?

Konstitutionsutskottet är nog bara början.

Följ ämnen i artikeln