En viktig seger för sjukskötarna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Konflikten i Finland har visat att det inte räcker med snack om höjda vårdlöner.

Vinnare Vårdarfacket Tehy och dess ordförande Jaana Laitinen-Pesola har fört en hård kamp för höjda löner. Nu kommer säkerligen andra kvinnodominerade yrkesgrupper att kräva liknande rättvisa.

20 NOVEMBER 2007. De finska sjukskötarna säger inte upp sig. Vårdarfacket Tehy har accepterat förlikningsnämndens bud. Sjukskötarnas löner höjs med 22-28 procent, eller 350-650 euro i månaden, på fyra år. De får även en julbonus på 270 euro i år.

Sjukskötarnas kamp slutade framgångsrikt. Deras ursprungliga krav var 24 procent på två och ett halvt år. ”Minst 20 procent ska vi ha”, har sjukskötarna sagt till varandra.

Hård och svår konflikt

Konflikten har varit hård och svår. Finlands sjukskötare är sedan länge underbetalda?–?och har länge lovats högre löner. Senast i valrörelsen, av nuvarande finansministern Jyrki Katainen från samlingspartiet (motsvarande moderaterna).

Finland är rikare än någonsin. Ändå valde den borgerliga regeringen att betala av på statsskulden istället för att ge kommunerna pengar till höjda sjukskötarlöner.

Sjukskötarna blev desperata och beslöt om massuppsägningar. 12?800 sjukskötare skulle ha lämnat sjukhusen natten till i dag om ingen uppgörelse hade nåtts. Drygt 3?000 andra sjukskötare var beredda att följa efter. Följderna för den finska sjukvården hade blivit dramatiska. Ändå har över 60 procent av finländarna stött sjukskötarnas kamp.

”Det har varit en för alla, alla för en”, säger Paula Lindeberg, sjukskötare vid Tölö sjukhus, till Svenska Yle.

Regeringen svarade med en tvångslag som skulle tvinga sjukskötare som sagt upp sig att gå till jobbet ändå. Den som vägrade skulle få betala dryga böter. Vårdpersonal har till och med hotats med fängelse.

Samhället måste agera

Nu är konflikten över. Sjukskötarna har visat att det inte räcker med snack om högre löner i vården och omsorgen. Någon gång måste samhället agera också.

Sjukskötarna har tagit, och vunnit, en viktig strid för jämställdhet. Avtalet gäller bara sjukskötare anslutna till Tehy. Men andra kvinnodominerade yrkesgrupper kommer säkerligen att kräva liknande rättvisa.

Det kommunala arbetsmarknadsverket kallar uppgörelsen ”dyr” och säger att var fjärde kommun tvingas höja skatten. Finansministern Katainen säger att staten kommer att finansiera en tredjedel av löneförhöjningarna. Socialdemokraterna, i opposition, kräver att kommunerna ska kompenseras fullt ut.

Friheten har kränkts

Sjukskötarna vann. Men allt är inte solsken. Tvångslagen riskerar att sätta djupa spår i det finska samhället. Regeringen har å ena sidan sagt att den inte lägger sig i avtalsförhandlingarna, å andra sidan sensationellt beslutat om tvångsarbete. Både vårdpersonalens personliga frihet och den fria förhandlingsrätten har kränkts.

Ändå visar utgången av den finska vårdkonflikten att människors krav på anständiga arbetsvillkor inte kan ignoreras. Om sjukvården är viktigast i ett samhälle måste samhället respektera vårdpersonalen.

ÅP

Följ ämnen i artikeln