Läkarna struntar i var patienten bor

Askmolnet skingrades och i går kunde ambulanshelikoptrarna lyfta igen.

Patienter från Gotland och Norrland flögs in till de större sjukhusen.

Tillståndet var inte livshotande för någon av patienterna. Men askmolnet väcker ändå funderingar kring vår sårbarhet. Här har vi byggt upp en hel infrastruktur kring flyget som ska transportera varor, anställda, turister samt – inte minst – de allra sjukaste. Det handlar om den livsuppehållande trafiken.

Än mer fundersam blir man efter att ha tittat på TV4:s ”Kalla fakta” härom­kvällen. Programmet handlade om hjärttransplantationer och den senaste debatten om rikssjukvård.

Riksdagen har nämligen beslutat att all högspecialiserad sjukvård ska koncentreras till några få sjukhus där man är särskilt bra på den. Från och med den första juli ska landets samtliga hjärttransplantationer därför göras på två sjukhus i sydvästra Sverige.

Jag har ingenting emot Göteborg eller Lund, men det är ungefär 25 mil motorväg mellan dem. Här kan man verkligen prata om koncentrerad sjukvård. Sverige mäter 158 mil fågelvägen mellan Smygehuk och Treriksröset, ändå väljer Rikssjukvårdsnämnden två sjukhus som ligger nästgårds på västkusten i Götaland.

Götaland har 4,4 miljoner invånare, Svealand och Norrland har tillsammans 4,7 miljoner invånare. Varför kan inte den högspecialiserade vården fördelas bättre över landet? Och det är här vi kommer in i askmolnet igen, för om en patient i Östersund, Arvidsjaur eller varför inte Stockholm blir hastigt sjuk och det finns ett nytt hjärta – då måste flyget fungera. Då får inte transporten av patient och organ fallera. Då spelar avståndet roll.

Det har varit en strid på kniven mellan läkarteamen i Lund, Göteborg och på Karolinska i Stockholm, för alla har de velat ha hjärttransplantationerna som ger just deras sjukhus status. Det har inte handlat om var patienterna bor, det har handlat om var kirurgerna finns.

Jag ifrågasätter inte behovet av en koncentrerad specialistvård, men den bör förläggas där patienterna bor och om de bästa kirurgerna nu råkar bo i Lund eller Göteborg får väl några av dem helt enkelt flytta till Umeå eller Stockholm. Sverige är långt och nu har vi lärt oss att det också är sårbart.

Följ ämnen i artikeln