Asylrätt är hela Sveriges ansvar

Familjer återförenades när syriska flyktingar anlände till München från Ungern.

Det skulle handla om Europa, men det var knappast Stefan Löfvens underlag för samtalet med Angela Merkel som väckte störst uppmärksamhet i går. Rubrikerna handlar i stället om budgetens etableringspaket och att alla kommuner till sist ska tvingas ta sitt ansvar för flykting­mottagandet i Sverige.

Det är verkligen hög tid.

Att erbjuda skydd undan förtryck och förföljelse är ingenting vi i vårt land kan eller borde kunna välja bort. Det handlar inte om generositet, utan om en grundläggande mänsklig rättighet.

Duckar för ansvaret

På sikt är flyktingarna resurser för sin kommun och för sitt samhälle. Men på kort sikt ställer mottagandet krav.

Just därför har det varit provocerande att se hur några av landets mest väl­mående kommuner konsekvent flytt undan när det handlat om att ge männi­skor som fått skydd i vårt land en möjlighet till ett nytt liv. Argumenten må ha varit praktiska men resultatet är att andra kommuner, ofta med

betydligt sämre förutsättningar, fått bära ett tungt lass.

Den skeva fördelningen av flyktingmottagandet är bara en av den svenska integrationspolitikens ömma punkter. Men den är viktig.

Borde vara självklart

I dag träffar Stefan Löfven som sagt Angela Merkel. Några av de punkter den svenske statsministern har med sig förtjänar att ifrågasättas.

Andra – som att antalet kvotflyktingar ska öka och att det ska öppnas lagliga

vägar in i EU – borde vara självklara för en union som säger sig försvara männi­skovärdet. EU måste också kunna för­dela ansvaret för flyktingar mellan unionens länder.

Det är som här hemma. Varken kommuner eller länder borde kunna smita undan sitt ansvar. Att få skydd undan förtryck och förföljelse är som sagt en mänsklig rättighet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.