Moderaterna banar väg för högerpopulismen

Talet om att upprätta "svenskkontrakt" med invandrare för att garantera att de ställer upp på de "svenska värderingarna" går helt i linje med de nynationalistiska vindar som drar över Europa.

Finanskrisens härjningar utmanar samhällenas förmåga att klara kriser utan att falla sönder av sociala motsättningar. I det ekonomiskt pressade forna Östeuropa faller nu regering efter regering på grund av medborgarnas missnöje över de växande ekonomiska klyftorna.

Främlingsfientlighet och ­nationalchauvinism gror.

I Sverige har den borgerliga regeringen vunnit val på att ställa grupp mot grupp: ”vi som har arbete” mot ”de som har bidrag”, ”vi som gör rätt för oss” mot ”de som utnyttjar systemen” och så vidare.

Den ekonomiska politiken skapar ett ”vi” och ”de”.

Moderaternas flörtande med höger­populismen visar sig också i dess alltmer repressiva flykting- och integrationspolitik. Talet om att upprätta ”svenskkontrakt” med invandrare för att garantera att de ställer upp på de ”svenska värderingarna” går helt i linje med de nynationalistiska vindar som drar över Europa.

I januari föreslog migrationsministern Tobias Billström (M) att medborgarskap ska kunna återkallas. Så insinuerar Moderaterna att det bland de invandrare som blir svenska medborgare döljer sig mängder med grova brottslingar. Tongångarna känns igen från annat håll.

”Att stämpla asylsökande som lögnare är inget annat än en flirt med Sverigedemokraternas sympatisörer”, skrev ordföranden i S-kvinnor, Nalin Pekgul, i ett debattinlägg på Newsmill i fredags.

”Det Moderaterna gör är att göra det legitimt att rösta på ­partier som utmålar invandrare som troliga brottslingar”, ­fortsatte Pekgul.

Opinionsmätningarna det senaste året visar att Sverigedemokraterna kan komma in i riksdagen och få en vågmästarroll vid nästa val. Krist­demokraterna har i mätning ­efter mätning legat under fyra ­procent.

Moderatledaren tillika statsministern ­Fredrik Reinfeldt vägrar att ge besked om han kan tänka sig att bilda regering som vilar på stöd av Sverigedemokraterna. ­Oppositionsledaren Mona Sahlin har däremot varit mycket tydlig i denna fråga. Socialdemokraterna kan aldrig tänka sig något samarbete med SD.

Sverigedemokraterna ser ­socialdemokratin som sin huvudmotståndare och Reinfeldts velande tolkas av partiledaren Jimmie Åkesson som att han håller dörren ­öppen ”väl medveten om att hans väljare hellre ser ett samarbete med SD framför S” (Expressen 5/2).

I boken ”Slaget om svenskheten” (Premiss) beskriver journalisterna Anna-­Lena Lodenius och Mats Wingborg hur Sverigedemokraterna ute i kommunerna agerar stödparti åt de borgerliga. Något som också forskarstudier visar.

De frågar SD:s presschef ­Mattias Karlsson om vilka partiet framförallt samarbetar med på lokal nivå:

”De borgerliga partierna, helt klart . . . Socialdemokraterna är mycket hårdare, de och Vänsterpartiet är de partier som står längst ifrån oss. De borgerliga partierna har en helt annan ­attityd . . . I Växjö och Karlskrona har vi haft informella träffar, även i Landskrona har de sökt stöd”, svarar han och tillägger att ”de borgerliga partierna har ­börjat snegla på oss”.

Intressant är också att ­dagens ledarskikt inom Sverige­demokraterna är sprungen ur framförallt det moderata ungdoms­förbundet.

Moderaterna har ett stort ansvar för om den högerpopulism och främlingsfientlighet som Sverige så länge varit förskonat ifrån ska prägla den svenska samhällsdebatten framöver.

Utvecklingen i Europa och i våra nordiska grann­länder förskräcker.

Följ ämnen i artikeln