DYR OCH FARLIG

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kärnkraftsförslag Kristdemokraternas nya energipolitik skulle kunna bli dyr för Sverige. Göran Hägglund verkar blunda för olycksriskorna, det radioaktiva avfallet samt kostnaderna för nya reaktorer. Bygget i Olkiluoto på andra sidan Östersjön blir bara dyrare och dyrare.

3 februari 2009. Kristdemokraternas nya energipolitik skulle bli dyr för Sverige. Göran Hägglund blundar inte bara för det radioaktiva avfallet och för olycksriskerna. Han verkar inte heller ha tagit till sig kostnaderna för att bygga nya reaktorer.

På andra sidan Östersjön blir kärnkraftsbygget i Olkiluoto dyrare och dyrare. Projektet är redan kraftigt försenat på grund av en rad tekniska problem. Den finska kärnkraftsmyndigheten har funnit över 2 000 brister.

Oklar slutkostnad

Det blir ingen elkraft från den finska reaktorn i år som planerat, möjligen 2012. Dagens prognos är att bygget blir uppemot 50 procent dyrare än beräknat. Slutkostnaden vet vi fortfarande inte.

Reaktorbygget i Olkiluoto är inte unikt. Nyligen kom uppgifter om fördyringar också för den franska ­reaktorn i Flamanville. Den brittiska regeringen får kritik för glädjekalkyler om vad det kostar att bygga ny kärnkraft. Taiwans atomkraftverk har blivit kraftigt försenade. Och så vidare.

Det talas om kärnkraftens renässans, men verkligheten ser annorlunda ut. De senaste åren har ytterst få reaktorer börjat leverera el. De projekt som lanserats med pukor och trumpeter visar sig bli dyrare än beräknat och ta längre tid att bygga.

Till detta kommer kostnaden för att ta hand om det radioaktiva avfallet i tiotusentals år. Skulle en allvarlig olycka inträffa kommer skattebetalarna att få ta en stor del av notan, eftersom anläggningarna inte är tillräckligt försäkrade.

Sveriges stora kärnkraftsberoende är också ett mer direkt hot mot industrijobben. Om flera reaktorer måste stängas på samma gång en kall vinter ligger basindustrin illa till.

Under tiden snurrar vindkraftverk som aldrig förr. Förnybar el ger ett mångdubbelt större nytillskott till världens elproduktion än kärnkraft.

Centerpartiet har hittills hållit emot de partier i regeringen som vill öppna för nya kärnkraftverk. I går talade Maud Olofsson om kompromisser. Det är en politiskt farlig väg för ett parti som vunnit mycket på sitt kärnkraftsmotstånd.

Hamnar på efterkälken

Kristdemokraternas förslag skulle dra undan marknaden för vindkraft och el från biobränslen. Nya reaktorer, med större effekt än de gamla, minskar också intresset för att spara el. I stället för att leda utvecklingen av energisnål teknik hamnar Sverige på efterkälken.

Kärnkraften är inte heller någon lösning på klimatproblemen eller på Europas energisäkerhet. Kampen om uranet kan bli lika intensiv som om naturgasen. Ny kärnkraft ökar presen på uranbrytning i Sverige.

Regeringen brukar hylla export av miljöteknik och grön energi. Det är där framtidens marknader och de nya jobben finns.

ME

Följ ämnen

Följ ämnen i artikeln