Lööfs långfinger till miljörörelsen

”Dessutom tänker de gröna – åter enligt Centerledaren – göra om Sverige utanför storstäderna till ett slags fullskaligt Skansen”

Tradition  Efter de senaste veckornas partidebatt är det inte konstigt om Annie Lööf vill knyta an till traditionen.

Den som vill förstå Centerns bekymmer med partiets gröna rötter ska nog läsa ­Annie Lööfs anförande i gårdagens partiledardebatt noga. Det förklarar nog nämligen en hel del.

Ingen behövde tvivla på hur Lööf tänkt sig att partiet ska uppfattas. Som ett landsbygdens och miljöns parti, nämligen.

Efter de senaste veckornas kaotiska partidebatt är det inte så konstigt om hon vill knyta an till traditionen. De vanliga centerpartisterna tycks i alla fall inte vara så lockade av framtiden som toklibera­lismens sista utpost.

Alltså pratade Annie Lööf om landsbygdens framtid och om möjligheterna i miljö­politiken.

Nyckelorden är nog framtid och möjligheter.

Centerledaren var inte bara tydlig med hur hon ville att hennes eget parti skulle uppfattas, hon gjorde dessutom klart vem hon betraktar som sin motståndare.

Han heter Gustav Fridolin, och i går hade han röda skor.

Fungerar – på vissa håll

Miljöpartiet vill, enligt Annie Lööf, stänga ner den svenska landsbygden och det svenska jordbruket med bensinskatt och konstgödselavgifter. Dessutom tänker de gröna – åter enligt Centerledaren – göra om Sverige utanför storstäderna till ett slags fullskaligt Skansen, orört av utvecklingen.

Alltså blir miljöpartistisk politik i Annie Lööfs tolkning att människor ska kunna bo på landet, men inte vid någon av landets tusentals sjöar. Vindkraftverken ska byggas ut, men inte där det blåser. Och så vidare.

Det är möjligt att det på sina håll kan fungera som ett sätt att återupprätta Centerpartiets roll som landsbygdsparti. Höjda bensinpriser är inte populärt någonstans, och bönderna lär vara skeptiska till avgifter på sin konstgödning.

Men Lööfs argumentation kommer inte att återupprätta Centerns ställning som borgerligt miljöparti, och orsaken är ganska enkel.

När Annie Lööf skrev gårdagens anförande tänkte hon antagligen på Gustav Fridolin och Miljöpartiet som sin motståndare. Men på nästan varje punkt är det faktiskt miljörörelsen i vid mening som blir måltavlan.

Sund skepsis

Praktiskt miljöarbete betyder nämligen väldigt ofta att väga intressen mot varandra och en sund skepsis mot naiv utvecklingsoptimism. Det gäller när skogar ska huggas ner eller vindkraftverk placeras ut. Det gäller när strandskyddet naggas och – alldeles definitivt – när någon vill öppna en gruva.

En gång i tiden stod Centerpartiet för just en sådan sund skepsis.

Men det var förstås långt innan någon talade om Stureplanscentern.

Följ ämnen i artikeln