Det är inte Beyoncé – det är företagen

Girighet är boven i dramat

Beyoncé är inte boven.

Det är tydligt vem som är boven i dramat. En del försökte skylla på att Beyoncé konserten bidrog till trycka upp inflationen men det stämmer inte. Det är inte heller vanligt folk.

FN-organet som verkar för en stabil världsekonomi, ökad världshandel och ekonomisk tillväxt (IMF), har kommit ut med rykande färska siffror om inflationen i Europa. Och de har löst gåtan på vem som är inflationsboven.

Hålla om ryggen

Företagens vinster står för nästan hälften av all inflation. Det har de gjort de senaste två åren. IMF konstaterar det som många har skrivit om. Det är inte arbetare, det är inte barnfamiljer – det är företagen.

I snitt låg vinstnivåerna hos Europas företag runt en procent högre under första kvartalet 2023, jämfört med före pandemin. Samtidigt har anställda fått finna sig i stora reallönesänkningar.

På ren svenska betyder det att företag i Europa har tagit ut vinst som förvärrat och förlängt inflationen. Samtidigt som gemene man har fått hålla igen.

– Med andra ord har Europas företag hittills varit mer skyddade från den negativa kostnadschocken än arbetstagarna, skriver IMF.

Och det har märkts.

Synden

Inte sedan 1950-talet har prishöjningar på livsmedel varit så höga eller ökat så snabbt som nu. Samtidigt har Ica- och Coophandlarna gjort miljardvinster. Och Elisabeth Svantesson har stått passiv.

Det är vad man kallar girigflation. Företagen höjer sina priser mer än nödvändigt. Allt i en iver att tjäna ännu mer pengar.

Vanligt folk har sett det med egna ögon, och nu bekräftar även IMF girigflationen.

På Elisabeth Svantessons att göra-lista har det bankats in att inflationen ska bekämpas. Oavsett vad. Vanligt folk, barnen, vården – alla får ta smällen för inget är viktigare än att mota inflationen.

En av fem

Samtidigt har svenskarna fått höra det ena tipset efter det andra. Finansminister Elisabeth Svantesson uppmaning var att ”handla billigare mat”. Ulf Kristersson tyckte att folk skulle ”bita ihop”.

Det är inte som att kostnaderna har gått förbi svensken. De har bitit ihop, prioriterat om, försökt ta ansvar. Var femte svensk har minst en gång de senaste sex månaderna tvingats ta från sitt sparkonto för att köpa mat, enligt Kantar Sifo.

Arbetare har har stått tillbaka för löneökningar som i praktiken betytt att deras löner sänkts – allt för att ta ansvar för inflationen.

Elisabeth Svantesson passivitet riskerar bara att göra inflationens konsekvenser värre. Det är inte vanligt folk som ska bära hundhuvudet, det är företagen.

Följ ämnen i artikeln