Lärare vill komma tillbaka till skolan

Publicerad 2017-02-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Enligt SCB arbetar 14 procent av utbildade lärare med något annat.

Förskolan och skolan fortsätter att skrika efter personal.

Lärarbristen beror främst på två saker: det utbildas för få i relation till behovet. Och av de som är lärare arbetar 14 procent med något annat.

Med tanke på kommande pensionsavgångar bland lärare och en växande befolkning blir personalfrågan allt viktigare.
Statistiska centralbyrån, SCB, har vänt sig till de utbildade lärare som hoppat av för att ta reda på varför de slutat undervisa och vad som skulle få dem att vilja komma tillbaka.

Arbete som utförs av kvinnor

Sex av tio lärare svarar att de kan tänka sig gå tillbaka till skolyrket om det innebär en rimligare arbetsbelastning, större möjligheter att styra över arbetssituationen och högre lön.

Nästan hälften av lärarna uppger att lönen inte motsvara arbetsbördan och att det är en av orsakerna till att man bytt jobb.

Egentligen är det inga konstigheter. Även sjuksköterskor som slutat arbeta inom vården ger samma svar enligt SCB. Välfärdens bärare får inte skäligt betalat för det jobb de utför. Det handlar om arbeten som främst utförs av kvinnor - vare sig det gäller socialtjänsten, skolan eller vården.

Rätta prov kvällar och helger

Lärarfacken som organiserar skolpersonalen, har länge slagits för bättre arbetsmiljö. Lärarna själva efter­frågar mer fokus på lärandet, mer tid till planering och förberedelser av lektionerna. Som det är i dag tvingas många lärare att rätta prov och förbereda undervisningen på kvällar och helger för att få det att gå ihop.
SCB:s undersökning visar att det går att bibehålla fler utbildade lärare i yrket med rätt åtgärder. Lärarkrisen kommer inte att lösas av att fler söker sig till lärarutbildningarna om de lärare vi utbildar ändå inte orkar ­jobba kvar.

Följ ämnen i artikeln