Spelen får inte bli diktaturens seger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kina borde aldrig ha fått möjlighet­ en att arrangera OS

Flyttar IN I dag invigs olympiska spelen i Kina. Tusentals idrottare kommer under några veckors tid flytta in i arenan ”Fågelboet”. ”Det är upp till de närvarande statscheferna och journalisterna att påminna världen om de övergrepp den kinesiska regimen begår”.

8 AUGUSTI. 2008 I dag invigs de olympiska spelen i Kina. Under repetitionerna inför invigningen har färgsprakande fyrverkerier lyst upp Pekings himmel. Nu sätter sig politik­er och statschefer från hela världen på läktaren och skänk­er spelen ytterligare stjärnglans.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister Gordon Brown och Polens premiärminister Donald Tusk uteblir. Men någon omfattande bojkott av invigningen blir det inte. Att Sverige kommer vara på plats har varit klart sedan länge. Fredrik Reinfeldt utmärkte sig genom att tidigt utesluta en bojkott.

Dödsdömda förnedrades

Arenan ”Fågelboet” där spel­en invigs är nybyggd och har därför, till skillnad från flera andra idrottsarenor i Kina, inte någon mörk historia. Bruket av idrottsarenor för att fostra det kinesiska folket har en lång tradition. På den arena där det svenska damlandslaget snart ska spela, Beijing Work­ers Arena, hölls massmöten under kulturrevolutionen på 1970-talet där dödsdömda fångar förnedrades. Enligt uppgifter till Sportbladet användes samma arena även till offentliga rättegångar. Så sent som 2001 användes idrottsaren­or för att offentligt visa upp dödsdömda kineser.

Förbjuder fackföreningar

Det kinesiska samhället har reformerats på många sätt det senaste decenniet. Ökad handel har skapat en växande medelklass och Kina är i dag en ekonomisk stormakt med mycket kontakt med omvärlden. Kapitalism och ekonomisk tillväxt har inte visat sig ha något samband med demokrati. Fortfarande förbjuder regimen fria fackföreningar, man fängslar meningsmotståndare i arbetsläger utan rättegång och de aktivister och intellekt­uella som kräver demokrati och sociala reformer utsätts för trakasserier.

Internationella olympiska kommittén gjorde ett misstag när man 2001 beslutade att ge Kina OS. Uppmärksamhet­en inför spelen har ökat omvärldens kunskap om Kina och kännedom om det förtryck som förekommer. Men förhoppningarna om att det skulle leda till en uppmjukning av den kinesiska diktaturen har visat sig vara felaktiga. Enligt Amnesty har situationen snarare förvärrats.

Inför OS kommer rapporter om hur kineser tvångsförflytt­as från huvudstaden och hur myndigheternas kontroll av media och internet har hårdnat. Trots försäkringar om att det finns möjligheter till protester under spelen kommer vittnesmål från Peking om hur dissidenter sätts i husarrest och spärras in på mentalsjukhus. Efter bombdådet i Kashgar då 16 poliser dödades har journalister på plats misshandlats och förhindrats att rapportera om dådets efterspel.

Måste påminnas

Kina borde aldrig ha fått möjligheten att arrangera OS. När nu spelen inleds är det upp till de närvarande statscheferna och journalisterna att påminna världen om de övergrepp som den kinesiska regimen begår mot sin befolkning. Bara så kan en propagandaseger för diktaturen stoppas.

JJ

Följ ämnen i artikeln