Flyktingbarn är en guldgruva

Runt om i Sverige sliter människor för att ge flyktingarna ett bra mottagande. Samtidigt ska Attendo som bland annat driver hem för ensamkommande barn in på börsen

Tidningsrubrikerna talar om kris och katastrof. Oppositionspolitiker och ministrar tävlar i skarpa förslag och ödesmättat tonfall, och runt om i landet sliter handläggare på Migrationsverket, tjänstemän på kommunernas socialförvaltningar och lärare tillsammans med frivilliga cirkelledare och volontärer för att det svenska flyktingmottagandet ska fungera.

Världen och Europa upplever trots allt den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget.

Uppåt värre

På välfärdsföretaget Attendo och dess ägare, riskkapitalbolaget IK, är det uppåt värre. Bolaget ägnar sig bland annat åt att driva HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, och just nu är det en lysande affär. Svenska Dagbladet har under hösten visat hur Attendo ökat sina marginaler när allt fler flyende barn behöver ett hem.

Attendo Individ och Familj där hemmen för ensamkommande ingår levererade enligt Svenska Dagbladet en avkastning på hela 24 procent, mer än tre gånger så mycket som ett genomsnittligt börsbolag. Och det var förra året, innan dagens flyktingvåg.

Nu ska Attendo in på börsen, och tillfället kunde inte vara bättre valt. Vilken investerare kan motstå en andel i flyktingbranschen i dessa dagar?

Nöjdast är kanske Attendos chef, Henrik Borelius. Efter börsnoteringen kommer hans privata aktier att vara värda en bit över 300 miljoner kronor.

Omslagspojke

Borelius är rena omslagspojken för det välfärdsindustriella komplexet. Bara drygt 30 år gammal blev han chef för Attendo år 2003. Några år senare anlitade Fredrik Reinfeld honom som “expert” i välfärdsfrågor.

Borelius har kort sagt visat att han smidigt rör sig mellan den politiska sfären och den del av näringslivet som lever på skattepengar utan problem. En perfekt anpassning när välfärden ska göras till affär.

Hösten har dock varit jobbig, trots lysande affärer. Svenska Dagbladet har ofint nog velat fråga om vinstboomen i flyktingkrisens spår. Frågor som Borelius inte har velat svara på.

På Attendo tycks man anse att det är sådant man har informationschefer anställda för. Informationsavdelningen har fått leverera bolagets officiella svar, att priserna i alla fall inte höjts.

Vill inte svara

Henrik Borelius ville inte svara på frågor om övervinsterna i går heller.

“Det som är mest spännande nu är att prata om börsnoteringen”, sa han avfärdande.

Det kan Borelius förstås tycka. Vem skulle inte bli lite uppjagad av 300 miljoner på kontot.

Men för oss andra - som skattebetalare och också som blivande ägare via våra pensionsfonder - är det faktiskt mer spännande att tala om hur våra gemensamma resurser ska användas för att få vardagen att fungera.

Att en välfärdsdirektör inte förstår det, ens i dessa tider, borde till och med göra tillskyndarna av privat välfärdskapitalism oroliga.