Alliansen borde fått Nobelpriset

Nästa år moderaterna? May-Britt Moser var en av fjolårets Nobelpristagare i medicin. Kanske borde priset egentligen ha gått till Alliansen och Moderaterna för deras upptäckt att människor aldrig är sjuka längre än 2,5 år.

Alliansregeringen borde ha tilldelats ­Nobelpriset i medicin. År 2008 gjorde den en stor upptäckt, nämligen den att människor är sjuka i högst 2,5 år. Där­efter slutar folk att vara sjuka.

Den nya regeln gjorde att sjukskrivna som passerat tidsgränsen slängdes ut från sjukförsäkringen. Oavsett hur hälso­läget utvecklat sig eller vad läkare gjort för utlåtanden – har den sjukskrivne ­passerat tidsgränsen blir man utförsäkrad. Hejdå.

Fördubblade utgifter

Den stora upptäckten har dock inte ­visat sig fungera i verkligheten. Förra året nådde sjuktalen den högsta nivån sedan år 2008. Under den här perioden har ­också 100 000 sjuka personer utförsäkrats och förlorat sin rätt till ersättning från sjukförsäkringen.

Majoriteten av de utförsäkrade kom tillbaka till Försäkringskassan. Deras ­situation hade inte förändrats trots de nya reglerna. Ändå har ut­gifterna för sjukpenningen på fem år fördubblats från 16 miljarder 2010 till nästan 32 miljarder i år enligt Försäkrings­kassans egna prognoser.

Försvarar en misslyckad politik

Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) har meddelat att man

i höstbudgeten äntligen kommer att ­föreslå att den bortre tidsgränsen tas bort eftersom det har gjort sjuka mer illa än nytta.

Moderaten Johan Forsell, vice ord­förande i riksdagens socialförsäkringsutskott, fortsätter dock försvaret av den borgerliga regeringens misslyckade ­politik. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver han att en gräns kan fungera som en ”katalysator i rehabiliteringskedjan”. Översatt till verklighetsspråk betyder det: sjuka behöver piskas till att bli friska.

Människor hamnar fortfarande i kläm. Nyligen skrev Östersundsposten om ­Maria som var med i en bilolycka år 2009.  Hon fick whiplashskada i nacken och ­skadade ryggen. Trots insatser med ­rehabilitering har hon inte blivit bättre. Den här typen av skador kan man dras med hela livet. Flera specialistläkare har intygat om att hennes arbetsförmåga är helt nedsatt.

Men Försäkringskassans handläggare går emot den mediciniska expertisen och bedömer att hon visst kan arbeta. Därför står Maria utan sjukpenning och utan ­arbete. Hon har överklagat beslutet men det är flera månaders väntan för prövning. Under tiden har hon tvingats sälja ägodelar för att klara sig.

Ett omänskligt system

Det måste vara uppenbart också för en moderat i karriären att något har gått ­riktigt snett med sjukförsäkringen där sjuka människor – utöver sin sjukdom – far illa i ett omänskligt system.