Fegt att inte gå emot dålig idé

Ett jobbskatteavdrag till. Se där hur Anders Borg vill lösa jobbkrisen!

Jobbskatteavdragen är Anders Borgs hjärtebarn. Han älskar dem, oavsett vad de kostar och hur lite effekt de har.

Efter fyra jobbskatteavdrag är arbetslösheten högre än innan Borg började.

Anders Borg vill ändå ha fler, sa han på Moderaternas ekonomiska seminarium i dag.

Stefan Löfven säger att det går att använda pengarna bättre. Det har han rätt i, och han har med sig svenska folket. Bara sex procent tycker att den viktigaste reformen för Sverige är ännu ett jobbskatteavdrag. 29 procent tycker skolan.

I går höll S sitt ekonomiska seminar­ium i Almedalen. Det handlade om partiets mål att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020.

Målet är bra. Det är ambitiöst. Det skapar en kontrast mot Anders Borg. Socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson var över­tygande i sin beskrivning av problemen.

S hade bjudit in representanter från närings­livet till seminariet. De var rörande överens – Sverige måste investera i kunskap, både i utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken.

Problemet är bara att det är politik som kostar pengar. Mycket pengar.

Detta ville dock inte Magdalena Andersson prata om.

På presskonferensen efter seminariet kom frågor om Borgs planer på fler jobbskatteavdrag. Andersson förklarade frankt att S visserligen tycker att det är en jättedålig idé. Men absolut inte kommer att ändra det om det genomförs.

Socialdemokraterna bevisade på sitt eget seminarium att det Sverige behöver är satsningar i utbildning. Svenska folket håller med, liksom näringslivet.

Att ändå inte våga gå till val på att ändra ett dåligt beslut framstår som både svårbegripligt och fegt.

S borde lova väljarna att använda Borgs skattesänkarmiljarder till något som faktiskt gör att partiets mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 kommer lite närmre.

En värnskatt för skolan, förslagsvis.

Följ ämnen i artikeln