Sverige borde insett terrorhotet tidigare

Publicerad 2016-04-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inte förrän Anders Ygeman blev minister började det hända saker

I går kunde Sydsvenskan berätta om hur statliga Arbetsförmedlingens kontor på Amiralsgatan i Malmö använts för att rekrytera nya terrorister till IS.

– Det fanns indikationer på att det förekom rekryteringsförsök till en terroristorganisation, säger Per-Ola Persson, säkerhetschef på Arbetsförmedlingen, till tidningen.

Rör sig öppet

Det är bara senaste exemplet på att rekrytering till terrorgrupper skett öppet i Malmö, på gator och torg, caféer och nu på Arbetsförmedlingen.

Som strategi är det inte konstigt. Arbetssökande är sårbara och ofta desperata.

IS-rekryterare visar på en väg ut från utanförskapet och erbjuder en ny gemenskap och ett annat liv. Den som inget har att förlora kan i värsta fall låta sig påverkas.

Utsatta

Vilka är då i riskzonen?

Precis som den misstänkte terroristen Osama Krayem, som växte upp i Rosengård och nyligen häktades i Bryssel, står många av de potentiella rekryterna redan utanför samhället. De är småkriminella, missbrukare och allmänt misslyckade.

Ingen föds till självmordsbombare. Vägen dit brukar beskrivas i tre steg, radikalisering - extremism - terrorism.

Vill man förhindra framtida terrordåd handlar det om att hitta personer i riskzonen och sätta in åtgärder så tidigt som möjligt.

Underskott av förebyggande

Sverige har haft problem med så kallade jihadresor sedan minst tio år. Problemet fick stor uppmärksamhet 2010 när flera unga svensksomalier reste till terrorgruppen Al-Shabaab i Somalia.

Men justitieminister Beatrice Ask (M) gjorde nästan ingenting mellan 2006 och 2014 och det krävdes en ny regering innan resorna förbjöds 1 april i år.

Det förebyggande arbetet fungerar fortfarande inte.

Kampen börjar på fritids

Vi måste bekämpa både terrorn och terrorns orsaker. Med den nya lagstiftningen om jihadresor på plats har polis och säkerhetspolis större möjligheter att agera vilket är bra. Men kampen börjar egentligen inte där utan vid fritidsgårdens pingisbord.

Om vi ska se framåt så är det här arbetet måste börja, i ett fungerande samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och civilsamhälle. Och i mer resurser till det sociala arbetet.

Tyvärr är det inte bara Malmö som ligger efter. Nästa terrorist kan lika gärna vara uppvuxen i Stockholm, Göteborg, Örebro eller i någon mindre kommun.

Mycket svårt

Sverige borde ha insett problemen med radikalisering och jihadresor tidigare. Samtidigt är det tyvärr extremt svåra frågor. Ökad polarisering, sociala klyftor och politisk extremism har alltid varit en explosiv blandning.

På kort sikt handlar det om att förhindra nya ungdomar från att radikaliseras och få stopp på jihadresorna.

Men på längre sikt måste vi minska utanförskapet och ge unga människor hopp om en bättre framtid.

Anders Lindberg

Följ ämnen i artikeln