Säkerhet, inte rättvisa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-06-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den 5 september förra året genomfördes Globalt Forum 2001 i Göteborg. Konferensen var ett samarbete mellan näringslivets organisationer, Västra Götalands-regionen och de fackliga organisationerna. Syftet att skapa en plattform för samtal och kunskapsbyggande kring globaliseringen.

Nu har dokumentationen kommit. Inledningar, seminariediskussioner och bakgrundsdokument sammanställda i skriften Globaliseringens tidevarv på Tre böckers förlag.

Redaktören Åke Magnusson har samlat åsikter från politiker, direktörer, fackliga ledare, forskare och journalister. Bland inläggen finns både de som talar för en fortsatt utveckling efter dagens linjer och de som vill varna.

Det är en märklig upplevelse att nu i efterhand läsa hur det kunde låta för mindre än ett år sedan. Ett eko från tiden före den 11 september 2001, men också en påminnelse om den diskussion som inte bara resulterade i kravallerna i Göteborg utan framför allt mobiliserade tusentals människor i fredliga protester mot växande orättvisor.

”Jag tror vi går mot en utveckling där militära inslag i utrikespolitiken successivt kommer att bli mindre”, sa Göran Persson.

Sedan inleddes ”kriget mot terrorismen”, bombningarna av Afghanistan, svartlistningen av människor och användningen av krigslagar.

Efter den 11 september har den internationella dagordningen skrivits om. Jakten på terrorister har inte bara lett till kriget mot talibanerna. Det har också försvarat Israels aggressivare politik mot palestinierna och den indiska uppladdningen i Kashmir.

Säkerhet, inte rättvisa, har stått överst på den officiella dagordningen samtidigt som vänstern fått föra en defensiv kamp till rättsstatens försvar. Därför får också texterna i Globaliseringens tidevarv ett overkligt drag.

”Om vi inte ser globaliseringens fula ansikte, sviker vi de svaga och de utsatta. Gör vi inget åt detta, kommer vi alla att leva i en farligare värld”, sa Pierre Schori utan att ana att hans New York en vecka senare skulle bli platsen för ett av historiens värsta terrordåd.

Ändå var det kanske rätt frågor som ställdes. Hur ska utvecklingen av en global ekonomi kunna förenas med en växande rättvisa? Hur ska demokratin kunna hävda sig när företag och finansiella institutioner fattar allt större beslut?

Frågor som måste ställas, vid sidan av frågor om flygsäkerhet, riskerna med massförstörelsevapen i terroristers händer och polissamarbete.

Terrorism kan aldrig enbart ses som en funktion av fattigdom och utsugning. Det vore att göra det för enkelt för sig. Men en värld där fattigdomen och klyftorna växer kan inte heller bli en värld utan terror.

Därför är det viktigt att den dagordning som fortfarande gällde för mindre än ett år sedan inte glöms bort. Att företag, fackföreningar och politiker upplever att det finns en folklig mobilisering för en rättvis globalisering. Om inte annat så för att undvika en upprepning av den 11 september.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln