Din peelingkräm hamnar i din mat

Din framtida middagsmat?

Sommaren är högsäsong för lata dagar. En del är så lata att de lämnar efter sig plastpåsar och förpackningar efter att ha tillbringat en dag på stranden. Det är illa. Plastskräp i haven ökar och ­forskare misstänker att mikroplastpartiklar påverkar miljön och oss negativt.

Vi människor har länge slarvat. ­Under lång tid har vi dumpat skräp i tron att haven ska sluka upp det. Det var först när det började bli känt att även vi människor kan drabbas av ­nedskräpningen som frågan började uppmärksammas. Problemet är att plastpartiklar inte är nedbrytbara och äts upp av fiskarna. Sedan hamnar en del av dessa fiskar på våra egna ­tallrikar. Alltså, den där plastpåsen du just slängde i havet eller dumpade på stranden kan mycket väl hamna i din egen mage.

100 000 däggdjur dör

Men det är inte bara vad vi skräpar ner som är bekymret. Halva vårt badrum är fullt av plastpartiklar. Allt från tandkräm, raklödder, deodoranter och peelingkrämer. Produkterna färdas från badrumsskåpen genom avloppen för att sedan hamna i haven. Totalt sett är det 6,4 miljoner ton skräp som dumpas

i världshaven varje år. Över en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år som en direkt följd. Antingen för att djuren har fastnat i eller ätit plast som simmar runt i havet.

Naturliga alternativ

Trots att flera företag har sagt att de tänker fasa ut produkterna med mikroplastpartiklar finns dessa kvar på marknaden. Naturskyddsföreningen gjorde en stickprovsundersökning i butiker i Stockholm, Uppsala och Göteborg och konstaterade att hyllorna är fyllda av dessa produkter.

Ibland går vi långa omvägar i jakten på skönhetsprodukter och glömmer bort att naturen erbjuder egna och ­kanske till och med bättre skönhets­alternativ. Den som vill skrubba huden kan alltid slänga ihop en egen peelingkräm av socker och honung.