Turkiska valet blir en rysare

På söndag går Turkiet till val. Det prokurdiska vänsterpartiet HDP ser för första gången ut att klara tioprocentspärren och har möjlighet att komma in i parlamentet.

Men med en vecka kvar är allt osäkert.

Sedan 2002 styrs Turkiet av det milt islamistiska partiet AKP. I början utvecklades landet i positiv riktning både ekonomiskt och demokratiskt men på senare år har Recep Tayyip Erdoğan förändrat politiken i allt mer auktoritär riktning.

AKP kommer troligen att vinna även söndagens val men den stora frågan handlar om ifall de får makt att på egen hand ändra konstitutionen. Erdoğan var tidigare premiärminister men valdes 2014 till president. Nu vill han gärna se en ny författning som ger presidenten mer makt.

Om HDP kommer in får det flera positiva effekter. Det innebär att kurdernas, och andra minoriteters, ställning kan stärkas och det kan bromsa den auktoritära utvecklingen.

Det är i längden inte demokratiskt sunt att ett parti har en så dominerande ställning som AKP fått. De har även med tiden blivit allt mer korrumperade och ekonomin utvecklas inte längre som förut.

HDP är en koalition av prokurdiska och turkiska vänstergrupper. Partiledaren Selahattin Demirtaş är en, med turkiska mått, modern och spännande politiker. Han har över 700 000 följare på Twitter och en aktiv folkrörelsekampanj. I presidentvalet förra året fick han 9,6 procent.

Turkiet befinner sig just nu i en ganska svår situation. I grannlandet Syrien råder inbördeskrig och över en halv miljon flyktingar har korsat gränsen. Relationerna till EU är ansträngda och Erdoğan har med brutal hand slagit ner protester och försökt censurera internet.

Det är dags för de turkiska väljarna att peka ut en annan färdriktning.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln