Nu vill facken på GM jobba över gränserna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På väg in till Gliwice i södra Polen möts jag av bostadsområden som kunde varit de värsta exemplen ur det svenska miljonprogrammet, bara så oändligt mycket mer nedslitna. På några äldre hus har nästan all puts fallit av fasaden och en industribyggnad blir just grävskopornas rov. Överallt ligger kolsotet som en smutsig hinna.

Alla föreställningar om Polen i november bekräftas.

Just här träffas fackliga ledare från General Motors fabriker runt om i Europa. Kanske föds framtidens fackliga strategi i Gliwice.

– Vi organiserar ett samarbete här i Europa, men syftet är att lyfta det till en global nivå, säger Chresten Nielsen från verkstadsklubben på Saab i Trollhättan.

Konferensen organiseras av den tyska Friedrich Ebert-stiftung. Stiftelsen arbetar med biståndsprojekt och demokratiskolning över hela världen, ofta i samarbete med den tyska fackföreningsrörelsen. Verksamheten är enorm.

Spåren från den tid då Europa kunde delas i ett öst och ett väst finns kvar. Men detta är inte Östeuropa, i synnerhet inte efter första maj i år. Polen är EU-medlem. Gränsen till Tjeckien är bara några mil bort, och Slovakien, Tyskland och Ungern finns inom räckhåll. Därför Centraleuropa.

Centraleuropa också av det skälet att den ekonomiska utvecklingen redan långt före första maj gjort Gliwice till en del av centrum.

För sex år sedan startade GM en helt ny Opelfabrik här. Omkring 40 000 människor sökte de 1 600 jobben.

I dag tillverkar Opel framför allt sin minsta modell, Agila, här. I år lämnar 75000 bilar bandet. Det är lika många som Saab tillverkar av modellen 9-3.

Sedan ledningen för GM i höst först ställt fabrikerna i Trollhättan och Rüsselsheim mot varandra, och sedan varslat 12 000 anställda, har de fackliga kontakterna varit täta och uppmärksammade. För en månad sedan genomfördes en gemensam aktionsdag. Fabrikerna runt om i Europa stannade och kraven på att avtal ska hållas och att ingen ska sägas upp utan förhandlingar hördes från Tyskland, Belgien, England och Sverige. Och från Polen.

– De inser precis som vi att alla vinner på att vi samarbetar när företaget hotar att flytta produktionen, säger Chresten Nielsen.

När diskussionerna om nästa modell som ska tillverkas i fabriken i Gliwice pågick som bäst fanns hotet om en ny fabrik i Ungern som en diskret undertext.

Kapitalet är sedan länge internationellt, men alltför sällan dess motkrafter. En av de viktigaste punkterna på konferensens dagordning har varit att representanterna för alla länder får redogöra för de grundläggande villkoren på den egna fabriken. Produktion och anställda men också sådant som förhandlingsordning, facklig organisation och medbestämmande.

– I dag är det inte många som har den överblicken, säger Nielsen.

Det ger företaget, eller kapitalet, ett avgörande övertag. Ett övertag som skulle minska något om samarbetet inom GM kan inspirera till ett tätare fackligt arbete över gränserna.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln