Debatten om FRA kommer inte att dö

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Folkpartisten Birgitta Olsson vill att regeringen ska dra tillbaka FRA-lagen självmant.

19 JULI 2008. Det är möjligt att regeringen Reinfeldt räknade med att FRA-debatten skulle dö ut under sommaren.

Förslaget om avlyssning togs upp i riksdagen under allra sista dagen före sommarlovet. Strategin var snarast genomtänkt:

Vi tar beslutet det sista vi gör, så hinner folk glömma det under semestern.

Men så lätt lurar man inte människor.

Motion om att riva upp lagen

Fredrik Reinfeldt har inte ens klarat av sina egna allianspolitiker under sommaren. Mitt i juli säger nu sex folkpartister till SVT att de är beredda att stoppa FRA-lagen. De kräver en brottsmisstanke för att FRA ska kunna avlyssna en person. Om inte regeringen ändrar lagen i höst hotar folkpartisterna med att lägga en motion som river upp lagen.

Så mycket för Fredrik Reinfeldts sommarstrategi.

Birgitta Olsson (fp) vill att regeringen drar tillbaka lagen självmant och tillsätter en parlamentarisk kommitté där alla partier ingår. Lagförslaget om avlyssning låg på is i riksdagen under ett helt år. Frågan är varför Fredrik Reinfeldt inte utnyttjade den tidsfristen till att diskutera FRA med de andra partierna?

Vad gjorde socialdemokraterna under den här tiden? Inte hörde vi mycket av oppositionen förrän bloggarna blev många och medierna började skriva om avlyssningsförslaget.

Faktum är att det första förslaget till avlyssning togs fram av den socialdemokratiska försvarsministern och fulländades av den nuvarande borgerliga regeringen.

Rökridåer istället för diskussion

Varför har inget parti tagit diskussionen med medborgarna? Är det möjligen så att partierna haft så mycket av interna diskussioner att de inte orkat med en offentlig debatt? Fredrik Reinfeldts kommentarer under sommaren har varit rökridåer av typen: ”Det handlar om utrikesrelaterade företeelser av mer diffus art och är inte kopplat till individer”.

Menar Fredrik Reinfeldt att det inte handlar om oss? Vem ska man då signalspana på?

Mona Sahlin och Maria Wetterstrand utnyttjade också sommaren till ett gemensamt utspel: ”Det är farligt om beslut inte diskuteras och motiveras i offentlig debatt.”

Svåra frågor

Bra, låt oss då använda resten av sommaren till att slipa argumenten. Det är svåra frågor, men det betyder inte att de ska tas över huvudet på medborgarna. Hur viktig är den personliga integriteten? Håller begreppet integritet på att suddas ut i en värld där folks privatliv redan ligger ute på Facebook?

Det handlar om säkerhetspolitik. Signalspaningen ska avslöja terrorister. FRA vill signalspana på all tele- och datatrafik över landets gränser. Betyder det att alla som ringer utomlands är potentiella terrorister?

Vilket hot mot Sverige är så allvarligt att det motiverar spaning på alla som ringer utomlands?

Finns det någon anledning att vara rädd?