Skinkan förstör miljön och ger dig hjärtattack

Ledsen, men våra julmatvanor duger inte

Det är grymt om julskinkan rymt. Men det är nog bra för hälsan.

För att parafrasera Adolphson & Falk:

Jag är egentligen en lugn person. Försöker hålla takt och ton. Anser mig ändå vara måttfull och balanserad. Men jag har en last, som håller mig fast, i ett järngrepp varje vinter.

Och den lasten är Werner och Werners låt “Vår julskinka har rymt”.

För den läsare som inte är bekant med juldängan, så handlar låten om en julskinka som flytt från ugnen – på självaste julafton! Värdparet, de två tyska kockarna Werner och Werner, upptäcker detta precis innan gästerna ska anlända. De blir först panikslagna, men lugnar sig kort därefter. Det är ju egentligen ingen fara – det går ju precis lika bra att äta selleri.

För att komma i julstämning har jag lyssnat på låten de senaste dagarna. Och då slog det mig plötsligt: gubbarna har faktiskt en poäng med sitt sellerivurmande. Lite mer grönsaker på julbordet hade inte varit en dålig idé för svenskarna.

Först och främst är det en bra idé för den som vill hålla ner matkostnaderna, då julskinkan blivit 25 procent dyrare i år jämfört med förra julen.

Eftersom grönsakerna har en tendens att vara billigare, så kan den som vill värna plånboken i jul fundera på om de vill ersätta sin griljerade grisrumpa med en rotselleri. På köpet räddar man några arma grisliv.

Men det stannar inte där. Även svenskarnas hälsa skulle tjäna på att julen blev mer vegetarisk. Enligt Hjärt- och lungfonden ökar antalet hjärtinfarkter med 40 procent under julhelgen. Man vet inte exakt vad ökningen beror på, men forskarna tror det kan vara en blandning av alkohol, stress och (!) ett kött- och fettfrosseri.

Dessutom menar Livsmedelsverket att en kost med en för stor mängd rött kött – i synnerhet charkprodukter – ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Samt också risken för tjock- och ändtarmscancer.

Däremot är ju smaken för baken något annat. Vörtbröd med skånsk senap och rotselleri är inte riktigt samma sak.

Men det kan det snart bli ändring på. Utbudet av vegoprodukter växer för varje år.

I dag finns det en uppsjö av köttfria “köttbullar” som i princip smakar som Mamma Scan. Det går givetvis att diskutera näringsinnehållet i de olika halvfabrikaten, men detsamma går att göra med köttet. Och där vinner faktiskt ersättningsprodukterna i längden, då de har ett mycket lägre koldioxidavtryck än köttet.

När Werner och Werner upptäcker att ugnsluckan står öppen och grisen tagit till flykten sjunger de:

“Våran gris han drog, har ni hört, en sån fuling
Men han trodde nog på ett liv efter julen”

För den svensk som också tror på ett liv efter julens frosseri, kan det vara en god idé att låta ugnsluckan stå öppen i jul. Eller inte stoppa in något djur där överhuvudtaget.

I längden går det nog precis lika bra med rotselleri.

Följ ämnen i artikeln