S fegar om de otrygga jobben

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och hennes rödgröna regering vill ändra reglerna för visstidsanställningar. Men förslaget innehåller fortfarande regler som gör jobbsituationen otrygg för de anställda. Det är alldeles för fegt.

Om man behöver anställa någon på ett tidbegränsat kontrakt ska man kunna ­göra det. Behöver man anställa någon ­under längre tid så ska man kunna göra det.

Svårare än så borde det inte vara.

Men verkligheten är förstås inte så ­enkel.

Den dåvarande högerregeringen skapade anställningsformen allmän visstidsanställning 2007. Nu gjorde man det möjligt för arbetsgivare att visstidsanställa under längre perioder än förr.

Sedan dess behöver man inte ange ­några skäl för varför man anställer på visstid i stället för tills vidare, och det finns ­inget tak för hur många på en arbetsplats som ska kunna gå på sådana kontrakt.

Hot om böter

I minst sju års tid har Sverige brutit mot EU:s lagstiftning om visstidsanställningar eftersom det nu är möjligt att stapla ­sådana på varandra i all evighet.

För detta har Sverige fått skarp kritik av EU och till och med hot om böter från kommissionen, men den svenska regeringen nonchalerade varningarna. M, C, FP och KD tyckte att människor var alldeles för trygga på svensk arbetsmarknad.

För det är ju trygghet det handlar om. En människa som ofrivilligt arbetar visstid, utan att komma närmare en riktig ­anställning, får svårare att planera sitt liv. Man tjänare sämre, jobbar under obekväma tider, kan inte ta lån, har svårt att få ett hyreskontrakt. Den ständiga osäkerheten tär.

Handlar om 694 000 personer

Nu lovar den rödgröna regeringen att det ska bli ändring på det här. I veckan ­föreslog man att människor som haft en allmän visstidsanställning hos samma ­arbetsgivare i mer än två år ska få fast ­anställning. Men bara om man haft tidsbegränsade anställningar som staplats på varandra med uppehåll om högst

180 ­dagar.

Det är alldeles för fegt.

TCO – som varit en av dem som hårdast kritiserat effekterna av allmän visstid – menar att alla som haft en tidsbegränsad anställning hos en arbetsgivare i över tre år bör erbjudas fast anställning. Och det oavsett vilken typ av visstidsanställning man har.

Det är utmärkt. Anställningsformen allmän visstid är inte den enda boven i dramat. Missbruket av otrygga anställningar är ett större problem.

Siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att nästan 17 procent av de som är anställda i Sverige har en tidsbegränsad anställning. Det är 694 000 personer som är antingen vikarier, timanställda ­­eller behovsanställda.

Missbruket är problemet

I slutet av förra året kunde Dagens Arena avslöja att 39 000 personer har haft ­olika typer av visstidsanställningar hos samma arbetsgivare i mer än fem år.

Hela 14 000 av de visstidsanställda har varit hos samma arbetsgivare i mer än nio år.

Missbruket är problemet och här måste socialdemokraterna våga visa större mod.

Arbetsgivare kan inte tillåtas låta folk gå år efter år på korta anställningar trots ett ständigt behov av arbetskraft.

Svårare än så borde det inte vara.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln