Trycket är hårt på vårdcentralerna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kriget i Irak märks på Lisebergs vårdcentral i södra Stockholm. Många kommer till Sverige med traumatiska erfarenheter, berättar distriktsläkaren Per Guterstam:

–?Vi möter människor här på vårdcentralen som egentligen är för tunga för oss psykiatriskt. De borde gå till psykiatrin i Liljeholmen eller Årsta, men de har inte tillräckligt med resurser där heller.

Landstingets enhet för tortyroffer har ett års väntetid. Distriktsläkarens telefon är öppen för alla, det är bara att ringa. Ibland blir trycket hårt.

Per Guterstam är chef för vårdcentralen i ett av de få områden i Stockholms stad som speglar befolkningen i stort. Här finns villaområdena i Örby Slott, radhusen i Liseberg, bostadsrätterna och miljonprogramshusen i Östberga.

Vi börjar tala om den nyare delen av Östberga, som byggdes i slutet av 1960-talet.

–?Där har det varit en rätt kraftig inflyttning av invandrare, säger Per Guterstam. Nu har 36,5 procent utländsk bakgrund.

Nya Östberga är sällan den första anhalten, många kommer först till områden som Fittja och Tensta. Fler i Östberga kan prata svenska och har arbete. Ändå märker vårdcentralen att det finns problem:

–?Det har blivit fler långtidssjuka, säger distriktsläkaren. Människor från Irak, Iran, Afrika kommer inte in på arbetsmarknaden och reagerar på kulturchocken med värk och nedstämdhet.

Det finns också mycket positivt i Östberga, som ett levande föreningsliv.

–?Många bor kvar i sina gamla lägenheter, både i Gamla och Nya Östberga och en del har köpt sina lägenheter.

Problemen i villaområdena är delvis annorlunda. Till exempel kan kraven på ungdomarna vara hårda hemifrån:

–?Det är tufft att vara ung i dag om man inte har läshuvud. Jag möter ungdomar som har ont i magen och huvudet, sätter hård press på sig själva.

Vårdval Stockholm är en stor förändring. Per Guterstam menar att det finns både fördelar och nackdelar. Det är bra att privata och landstingsdrivna husläkare behandlas lika, men dåligt att alla läkarbesök ger samma ersättning.

–?Jag får 485 spänn för varje snuva fast det tar kort tid, samma summa för en depression som tar 30 minuter men egentligen borde få ännu längre tid. Det system man nu väljer främjar det lättköpta.

Systemet uppmuntrar nya husläkare att etablera sig och få patienter i radhusområden, ta snuvorna och lita på att de tunga patienterna går kvar på vårdcentralen. Det missgynnar områden som Östberga, menar Per Guterstam:

–?Sjukligheten är annorlunda i innerstan där befolkningen är utbildad, friskare och använder sig av ett brett utbud av privata specialister förutom vårdcentralen. I Östberga och än mer i Norra Botkyrka är sjukligheten större i yngre åldrar, fler behöver psykiatrisk vård och söker i större utsträckning sin vårdcentral. Det blir en värre belastning.

Följ ämnen i artikeln