Första offret för Trump: Palestina

"Vi bygger och vi kommer att fortsätta att bygga" skrev Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på Twitter.

I förrgår kom beskedet att Israel bygger ytterligare 2 500 bostäder på Västbanken. EU protesterar men från USA hörs bara ett svagt hummande.

Det är nya tider i världspolitiken och Palestina ser ut att bli Donald Trumps första offer.

Israelvänlig politik

Under valrörelsen lovade Trump en mer Israelvänlig politik än Barack Obama. Därför väntade Benjamin Netanyahu på den nya presidenten innan han berättade om byggplanerna.

För några veckor sedan krävde FN:s säkerhetsråd att byggandet av bosättningar på ockuperade områden måste uppgöra. Israel svarade omedelbart att de inte tänker följa resolutionen.

Men Donald Trump har gått betydligt längre än så. Som ambassadör till Israel har han föreslagit sin konkursadvokat David Friedman som ligger längre till höger än premiärminister Benjamin Netanyahu. Och han planerar att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Det skulle vara bli ett ödesdigert misstag.

Tre världsreligioner

Den heliga staden står i centrum för tre världsreligioner. Vem som har suveränitet över platser som al-Aqsamoskén, Den heliga gravens kyrka eller Västra muren vid Tempelberget är storpolitik.

När Israels premiärminister Ariel Sharon år 2000 besökte Tempelberget utlöste han den andra intifadan, det palestinska upproret. För palestinierna och stora delar av den muslimska världen är tanken på israelisk överhöghet över Jerusalem och de heliga platserna otänkbar.

Nästan ingen erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och juridiskt har staden en särställning sedan 1947. Om det någonsin ska bli fred krävs med all säkerhet att Jerusalem får vara huvudstad både i Israel och i Palestina.

Tills dess kommer frågan om Jerusalems status att vara politisk dynamit.

Struntar i palestinier

Om Donald Trump flyttar USA:a ambassad till Jerusalem erkänner han i praktiken staden som huvudstad. Han visar också att han fullkomligt struntar i palestinierna och deras rättigheter.

Och på kort sikt har palestinierna inte mycket att sätta emot, när makt är rätt förlorar alltid den svagaste. Men på längre sikt gör Donald Trumps politik fred ogörlig. Fler bosättningar på ockuperad mark kommer till slut att göra en palestinsk stat omöjlig.

På bara några dagar har Donald Trump förvärrat konflikten mellan israeler och palestinier. Nu väntar andra frågor, som relationen till Kina, muren mot Mexiko, kärnvapenavtalet med Iran, inbördeskriget i Syrien och den ryska ockupationen av Krim.

Det är inte så lite skrämmade.

Läs också:

Blir Palestina FN-stat
194?