SD tror protesterna mot angiverilagen är fejk

Accepterar inte vanliga människors åsikter

Angiverilagen kommer knappast att locka fler till att vilja arbeta inom välfärden.

Regeringens förslag om angiverilagar har rivit upp starka känslor. Får den SD-stödda regeringen igenom lagen blir offentliganställda i vård, skola och omsorg skyldiga att anmäla personer de kommer i kontakt med som saknar tillstånd att vistas i Sverige.

Protesterna mot att lärare, vårdpersonal eller bibliotekarier ska tvingas bli spioner på arbetstid har varit många. Den samlade fackföreningsrörelsen – LO, TCO och Saco – har uppmanat regeringen att kasta förslaget i papperskorgen.

Runt om i landet har det anordnats manifestationer där människor motsätter sig att behöva anmäla utsatta människor.

Det är inte så konstigt. En lärare söker sig till yrket för att undervisa. Inte för att vara statens förlängda arm för att få bukt med skuggsamhället.

SD sprider myter

Trots fackens samstämmighet samt att mer än hälften av landets regioner är kritiska till angiverilagen är Sverigedemokraterna skeptiska.

I torsdagens Aktuellt-sändning ifrågasatte partiets migrationspolitiska talesperson, Ludvig Aspling, vilka som ligger bakom protesterna.

”Väldigt många av protesterna är organiserade av oppositionspartierna som har svårt att argumentera för sin sak”, påstod han.

Några belägg för sin konspirationsteori kunde han inte presentera.

”Min gissning är att det var partiaktiva i Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna”, sa han om en tidigare manifestation utanför riksdagen.

Visar sitt rätta ansikte

Sverigedemokraterna försöker ofta framställa sig som ett parti på löntagares sida. Men gång på gång visar partiet sitt rätta ansikte. De vill avskaffa de regionala skyddsombuden och minska makten för lokala skyddsombud. Partiet vill plocka bort fackens ansvar för a-kassan, vilket skulle vara en dödsstöt för förbunden.

Nu ifrågasätter dessutom SD öppet om alla de människor och fackförbund som protesterar mot angiverilagen är äkta.

Personalbrist i välfärden

Bortsett från att Tidö-lagets lagförslag osar otäckt DDR-samhälle, där människor ska behöva ange varandra, har det ytterligare en negativ aspekt. Redan nu råder stor personalbrist på många områden i offentlig sektor.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, larmar i en rapport om att välfärden behöver anställa 410 000 personer på grund av demografins utveckling och pensioneringar fram till 2031.

De som är över 80 år i befolkningen kommer att öka med nästan 50 procent vilket innebär att äldreomsorgen behöver öka antalet anställda med drygt 30 procent.

Det skulle alltså behövas fler morötter för att locka svenskar till välfärdsyrken. Angiverilagarna riskerar att istället stöta bort människor från dem.

Ungefär lika korkat som SD:s konspirationsteorier.