Lyckan är inte en villa utanför stan

Glöm drömmen om en villa till varje väljare. En storstad ska vara tät och levande. Den ska rymma många människor som bor, arbetar och handlar på en liten yta.

Det gör storstaden kreativ och miljövänlig, för vem behöver bilen när bussen går var femte minut.

Socialdemokraterna har aldrig förstått den där kraften och dynamiken, säger S-politikern Helene Hellmark Knutsson i Dagens Nyheter och så långt har hon rätt. Men i nästa andetag förlorar hon sig i att människor flyttar till Stockholm för att lyckas.

Jag tror snarare att de flyttar hit för att få jobb.

Väldigt många människor föds dessutom i Stockholm och för dem blir Solna, Tensta eller Midsommarkransen en hembygd. En del av stockholmarna lyckas och blir väldigt framgångsrika, några hamnar i rännstenen på Medborgarplatsen.

För de flesta av oss innebär livet i storstaden både med- och motgång. Man kämpar på och försöker hitta någonstans att bo. Svårigheten att hitta en bostad är ju speciell för de cirka två miljoner invånare som bor i Storstockholm.

Det är begripligt att politiker i kranskommunerna runt Stockholm gärna ser att just deras förort blir ett attraktivt villaområde. Helene Hellmark Knutsson bor i Sundbyberg och kan säkert dra nytta av de extra skattekronor som rika villaägare kan betala.

Men med all respekt för Sundbyberg, Stockholm är större än så. Socialdemokraterna kan aldrig vinna väljarna i Stockholm med löften om framgång och egna hem i rika reservat långt utanför stan. Den solidariska storstaden måste bjuda på ett blandat boende där hyreshus står bredvid bostadsrätter, radhus och villor. Ja, där måste finnas affärer, dagis och skola på promenadavstånd.

I en hållbar och integrerad stad bor människor tillsammans, det är det som är själva poängen för då minskar motsättningarna. Bygg tätare, bygg billigare. Slopa den svindyra förbifarten, det kan inte vara meningen att vi ska köra bil till stora köplador långt hemifrån. Satsa på lokala affärer och visa lite allvar i klimatfrågan.

Många unga barnfamiljer väljer redan att tränga ihop sig i sina lägenheter för att det är billigare, närmare och enklare. Lyckade eller inte, de kanske helt enkelt trivs där de bor.

Följ ämnen i artikeln