Deras ljud förändrar världen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hur bygger man en svensk framtidsindustri?

Jo, tag ljudet från hemdatorn Commodore 64, korsbefrukta det med pianokunskaperna från kommunala musikskolan. Lägg till lidelsen för datorer och nätet hos några studenter vid Chalmers. Ur denna smältdegel växer ett distinkt syntljud som hyllas av musiker världen över.

– Det känns häftigt att få vara en del av den nya svenska industrin. Och att det händer i Göteborg. I Volvos, SKF:s och varvens stad, säger David Möllerstedt och Daniel Hansson.

De sitter i en vacker gammal sal i Holtermanska sjukhuset i Göteborg. Där finns deras företag Elektron. Det har prisbelönats som ”Chalmers bästa utvecklingsföretag”.

Nyss släppte Elektron den nya trummaskinen vars ljud de hoppas ska utveckla och förändra musikvärlden. Redan har internationella band som Leftfield i England och Chemical Brothers köpt det.

– Vi har sålt 150 trummaskiner. Den tyska musiktidningen Keys har skrivit sidor om dess ljud.

Engelska prestigetidningen Sound on Sound är på gång. Det är klart att sådant sporrar. När det gäller ljud från trummaskiner har inget nytt hänt på 15 år. Marknaden är enorm, behovet är en miljon maskiner.

– Det räknar vi inte med att sälja. Vi är en handfull killar mellan 21 och 27 år och små uppstickare. Får vi sälja 10 000 maskiner är vi glada, säger Daniel Hansson.

När han var tio år började han spela piano vid musikskolan i Tranemo. När han var elva fick han sin första hemdator – en Commodore 64.

– Jag lade musik till dataspel. Det fanns ett tufft och ovanligt ljud i datorns chips.

När Daniel Hansson började läsa på Chalmers byggde han och kompisarna som trebetygsuppsats en musiksynt med den gamla hemdatorns chips som grund.

– På skoj och med hopp om att dryga ut studentkassan lade vi ut syntljudet till försäljning på vår hemsida, berättar Daniel Hansson.

Det gav eko. Redan första dagen kom 10 mejl från intresserade.

– Nu har vi sålt tusen syntar och 400 är på gång.

Syntljudet från Elektron används eller har intresserat grupper som Daft Punk, New Order, Max Martin och Christian Falk. Det har fått Musikmagasinets pris för årets ”coolaste synt”.

En ny exportprodukt har därmed fötts från det som tidningen Financial Times hyllat som landet med det nya musikundret. Sverige är en stormakt i musikens värld med en export som omsätter över två miljarder och är större än vapenindustrin.

– Musik bygger en bättre framtid än vapen, säger David Möllerstedt.

Nästa produkt är det nya trumljudet. För att utveckla det har Metallica, fackförbundet Metalls riskkapitalbolag, satsat 800 000 i Elektron.

– Det känns bra, säger David Möllerstedt och Daniel Hansson. Vi ser detta som en svensk produkt. Kretskorten görs i Borlänge, lådan i Linköping och monteringen i Kungsbacka. För oss är närheten till tillverkning och yrkeskunskap viktig, säger David Möllerstedt.

Att detta nya sker i Göteborg ser de som naturligt. Här finns ju känslan för både

musik och industrin nedärvd sedan

generationer.

Rolf Jansson

Följ ämnen i artikeln