Jobbet väntar på den nye statsministern

Stora arbetsuppgifter väntar den nya statsministern.

Så är han då vald, Sveriges nye statsminister Stefan Löfven.

På sätt och vis skriver valet historia. Löfven blir den åttonde socialdemokratiska partiledaren att beträda statsministerämbetet, men han blir faktiskt den förste "arbetaren" på posten.

Med tanke på vilken roll det Socialdemokratiska Arbetarepartiet har spelat i svensk modern historia kan man tycka att det skulle vara hög tid.

Veckan efter valet var det inte svårt att leta upp dysterkvistar som bestämt hävdade att Löfven aldrig skulle klara en riksdagsomröstning. Han skulle inte kunna samla tillräckligt stöd i det brokiga rödgröna samarbetet och han skulle inte kunna få en budget genom riksdagen.

Nu är det första hindret passerat, och vi behöver nog inte vara oroliga. I morgon kommer Löfven att ha en regering att presentera och tids nog kommer det att komma en budget också.

Utmaningen för Stefan Löfven finns på annat håll, att faktiskt lyckas presentera och driva igenom en politik som gör Sverige till ett bättre land.

Ett bättre land

Så ser nämligen en socialdemokratisk statsministers arbetsbeskrivning ut, oavsett vilket stöd hon eller han kan räkna med i riksdagen.

Aftonbladets ledarsida har tidigare pekat ut sex områden som är särskilt viktiga för den nya regeringen.

Det gäller förtroendet för vår gemensamma välfärd, och särskilt för dess finansiering. Vi vet att det redan fattas omkring 100 miljarder för att upprätthålla dagens nivåer. En socialdemokratisk statsminister borde ha högre ambitioner än så.

Det gäller också arbetslivet och arbetslinjen. De senaste åtta åren har präglats av otrygghet, passivitet och bestraffning. Och av en fortsatt utslagning. Den nya regeringen måste välja en annan väg.

En ny regering måste också föra en trovärdig försvarspolitik. Just nu berättar Carl Bildt för alla som vill höra på att världen blivit en sämre plats under hans år som utrikesminister. Dessvärre har han rätt, och det kommer den nya regeringen att tvingas anpassa sig till.

Kärnkraften

En av svensk politiks verkliga följetonger - kärnkraften - kommer också följa med Löfven och hans regering in i kanslihuset. Om reaktorer måste stängas av säkerhets- och kommersiella skäl kan verkligheten komma Löfven och Romson till hjälp, men för att bygga ett hållbart framtida energisystem kommer det att krävas politisk ledning.

Regeringen kommer inte heller undan frågan om välfärdens privatisering och de vinster kortsiktiga ägare i dag kan ta ut. Skulle Jonas Sjöstedt av någon anledning lämna Löfven i fred så kommer verkligheten att jaga hans ministrar.

Och till sist har vi pekat på infrastrukturen, inte minst förbifarten i Stockholm. Men behovet av en framtidsinriktad, grön infrastrukturpolitik stannar inte med ett stopp för det jättelika motorvägsbygget. Situationen efter folkomröstningen i Göteborg måste lösas, satsningarna på järnvägsunderhåll komma i gång och framtidens kollektivtrafik byggas.

Det saknas kort sagt inte arbetsuppgifter för den nyvalde statsministern.

Följ ämnen i artikeln