Vad blir kvar åt Lars Ohly?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Är det dags för ”kamrat fyra procent” att åter göra sig beredd? I Skops väljarbarometer rasar Lars Ohlys vänsterparti till 5,8 procent.

Det är en avgrund från storhetstiden med Schymans siffror på nära 20 procent. Ändå har inte de verkligt svåra prövningarnas tid inträtt för vänsterpartiet.

För vad blir kvar för Lars Ohly när förra partiledaren Gudrun Schyman och hennes Feministiskt initiativ trolöst är på väg att sno Ohlys profilfrågor; sex timmars arbetsdag och individualiserad föräldraförsäkring?

Schyman inser, efter turbulensen kring tv:s program om mansdjursdebatten, att hennes och FI:s chans att nå riksdagen är att kapa åt sig det gamla partiets kvinnliga väljare. Där har hon sin bas och sitt trogna stöd.

Så när Ohly biter sig fast som kommunist profilerar Schyman det nya tänkta feministpartiet som ”light vänster”.

Vilken dolkstöt! Den utdelas samtidigt som vänsterns riksdagsgrupp drabbats av avhopp, och den Vägvalsgrupp som strävat efter att göra vänsterpartiet till ett modernt parti känner sig hemlös.

Ett talande exempel är Stig Henriksson i Fagersta. Han är partiets kommunala affischnamn och väljarmagnet. I Fagersta kommun har vänsterpartiet egen majoritet, med 53 procent av väljarna. Ett helt unikt stöd och förtroende.

På vänsterpartiets hemsida i Fagersta skriver nu Stig Henriksson att;

”Det måste bli en förändring i partiet. Efter senaste kongressen och alla turer kring partiledarens kommunistetikett, avhopp och Ung Vänsters misstänkta solkiga affärer så är det få som inför släkt och vänner vill identifiera sig som vänsterpartist rakt av.”

Partistyrelseledamöten Stig Henriksson sågar alltså vänsterpartiets hela ledargarnityr och dess politiska inriktning vid fotknölarna.

Men inte nog med det, Henrikssons förslag ut ur som han skriver ett ”svårlösligt problem” – är att i nästa kommunalval gå fram med en samlingslista som ska ha ordet ”Fagerstavänstern” i sig.

Detta vänsterpartiets största dragplåster tror alltså att enda chansen att på bred front få folk att ställa upp och ta förtroendeposter är att de slipper ta ställning till eller förknippas med vänsterpartiets ”hela paket”.

Stig Henriksson är som politiker pragmatisk. Han som samlat en hel kommun bakom sig vet vad som är politiskt gångbart. Den samlingslista han marknadsför är så nära ett nytt lokalt parti som tänkas kan.

Om Stig Henriksson fullföljer planerna i Fagersta – hur många andra missnöjda kommunala partiföreningar inom vänstern följer efter honom?

I den gamla traditionella vänstern har Lars Ohly stärkt sin ställning med sin kommunistetikett. Men räcker det?

Nu när Gudrun Schyman i rikspolitiken siktar in sig på vänsterpartiets kvinnliga väljare och Stig Henriksson lokalt distanserar sig med en bredare vänster för Fagersta.

Vad blir då kvar för Lars Ohly?

Rolf Jansson

Följ ämnen i artikeln