Domstolarna är inte lagliga

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-06-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

guantánamo Talibaner och misstänkta al-Qaida-medlemmar på amerikanska basen Camp x-ray på Kuba. Foto: AP

Fånglägret på militärbasen Guantánamo har blivit en symbol för de brott mot mänskliga rättigheter som följt i spåren av terrorattentaten den 11 september 2001.

När USA:s högsta domstol i går meddelade att Salim Ahmed Hamdan, en gång Osama Bin Ladens chaufför, inte kan dömas av en militärdomstol, är det alltså ett beslut som borde få långtgående konsekvenser.

Strider mot amerikansk lag

Domstolen slår fast att Bushadministrationen inte kan upprätta militärdomstolar för att döma Guantánamofångarna. Processen strider både mot amerikansk lag och, vilket är viktigt, mot Genèvekonventionerna. Den amerikanska högsta domstolen erkänner alltså att internationell rätt ska tillämpas också på fångar i ”kriget mot terrorism”.

Domstolens beslut innebär inte att fångarna kommer att släppas. Däremot måste de rättegångar som redan startat eller planerats avbrytas. Administrationen i Vita huset tvingas hitta en annan lösning. I bästa fall betyder det något slags rättssäkerhet.

Avrättningskammare ingår

Fångarna i sina brandgula uniformer har varken erkänts som krigsfångar – det skulle förutsätta ett krig som kan avslutas – eller som kriminella med rätt att få sin sak prövad inför domstol. I stället har den amerikanska administrationen talat om ”illegala kombattanter” och hävdat sin rätt att hålla fångarna utan rättegång, eller att ställa dem inför en militärdomstol. Bushadministrationen lät till och med bygga en avrättningskammare på basen.

Guantánamo-lägret ingår i ett system där också diskreta transporter av fångar, samarbete med regimer som tillämpar tortyr och hemliga fängelser ingår. Allt utom räckhåll för normala rättsliga principer.

Resultatet har blivit att det ena rättsövergreppet efter det andra avslöjats. Mehdi Ghezali, den svensk som för två år sedan släpptes från lägret, är ett exempel. Hundratals har släppts efter år i fångenskap, utan ett konkret bevis för deras brott eller en antydan till ursäkt.

Så sent som i februari kritiserades både förhållandena i Guantánamo-lägret och bristen på rättssäkerhet av FN i en rapport. Helt nyligen begick tre fångar självmord, vilket väckte ytterligare kritik.

Kanske de styrande förstår

Guantánamo har blivit en belastning. Inte bara för att det väcker frågor om den amerikanska respekten för mänskliga rättigheter, utan också för att fångarna i lägret blir allt mindre intressanta. Till och med Bush har antytt att han vill stänga lägret.

Det demokratiska samhället kan bara värnas om dess grundläggande principer respekteras. Världen över har det sagts igen och igen de senaste fem åren.

Gårdagens dom från den amerikanska högsta domstolen kan vara ett tecken på att det sambandet nu också är på väg att klarna för de styrande i Washington.

IP

Följ ämnen i artikeln