Politik inget för otåliga

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-04-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Först en socioekonomisk iakttagelse från den socialdemokratiska kongress som avslutades i söndags. De flesta ombud uppger noga yrke och facklig tillhörighet. Det gäller dock inte Stockholm, där nästan hälften av ombuden inte tycks vara med i facket.

Bara drygt en fjärdedel av Stockholms ombud är medlemmar i LO-förbund. Hälften tillhör Handelsanställdas förbund som händelsevis också organiserar arbetarrörelsens funktionärer. Kanske en bild av arbetarpartiet i huvudstaden?

Bevakningen av en socialdemokratisk kongress är enorm, och nu sänds hela evenemanget också direkt i digital tv.

Kanske är det inte så konstigt. Kongressbesluten ska trots allt omsättas. Därför kunde arbetslivsminister Hans Karlsson i går presentera en utredning om hur alla ska få rätt till heltid.

Utredningen är resultatet av ett kongressbeslut – från Västerås för två år sedan – och av många års debatt. Resultatet kommer att dröja ytterligare något år.

– Jag hoppas att vi ska kunna lägga den här frågan bakom oss i god tid inför valrörelsen, sa Hans Karlsson i veckan.

Den som sysslar med politik får inte vara otålig.

Så till vårens fråga i svensk inrikespolitik. Det är bara en vecka kvar tills Estland, Lettland, Litauern, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien, Malta och Cypern blir medlemmar i EU och här hemma handlar debatten fortfarande om övergångsregler för arbetskraften. När alla partier sagt sitt i socialförsäkringsutskottet tycks det klart att riksdagen på onsdag kommer att rösta ner regeringens grundligt utskällda förslag.

Maud Olofson är så glad att hon nästan faller i tårar. Mikael Odenberg från moderaterna förklarar att partiet inte tänker medverka till mer av facklig kontrollmakt. Vilken överraskning.

Göran Persson är dock inte speciellt orolig.

– Vi har en ganska avspänd hållning, förklarade han på en pressträff i veckan.

Skulle det avslöjas missförhållanden ligger ansvaret på oppositionen. Persson ser inte att det kan skada socialdemokratin politiskt.

Det kanske är sant, om politik bara ska mätas i opinionsstöd. Men det är inte sant om politik handlar om att vilja, i det här fallet att den europeiska gemenskapen ska växa och unionen ska välkomna sina nya medborgare.

Då måste utvidgningen lyckas. Med

eller utan övergångsregler är det regeringens ansvar.

En läsare ringde för att kräva att Israel skulle uteslutas från schlagerfestivalen.

– Men det vågar ni väl inte skriva, sa han.

Jo då, Israel bör inte vara med när schlagerfestivalen avgörs den 15 maj i Istanbul.

Inte av det uppenbara geografiska skälet att Israel inte ligger i Europa, utan för att landet glider allt längre från grundläggande demokratiska värden.

Om kulturutbyte ska fungera som en brygga mellan folk kan det inte bara handla om form utan också om underliggande värderingar.

Därför isolerades den vita minoritetsregimen i Sydafrika.

Därför blir också ett Israel där premiärministern personligen leder likvideringsoperationer och som låter sina diplomatiska ombud uttrycka sin kulturella smak genom vandalism allt mer isolerat, med eller utan kulturbojkott.

Till att börja med finns det anledning att följa kyrkornas uppmaning och vägra köpa produkter som kommer från de ockuperade områdena.

Till sist, i kväll är det äntligen premiär för Degerfors i division 2 Västra Svealand. Bortamatch mot Forward på Trängens ip i Örebro.

Jag har skrivit det förut, i år är det Degerfors tur att avancera.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln