Vanligt folk har farit illa

Varje dag är det ett nytt parti som dominerar i Almedalen. I dag är det Folkpartiets Jan Björklund som äger scenen.

I går var det Lars Ohly som skojade till det och döpte om Vänsterpartiet till Välfärdspartiet för en dag. Men med honom kom i alla fall de viktiga välfärdsfrågorna upp på Almedalsagendan.

Sådana frågor som Moderaternas Fredrik Reinfeldt dagen innan avfärdat som särintressen.

Han sa det på ett alldeles särskilt sätt, särintressen, det är sådana där som aldrig blir nöjda. Men vilka särintressen är det då som har utmärkt sig så mycket att Fredrik Reinfeldt måste ta avstånd från dem i ett av sina allra viktigaste tal?

Menar han de sjuka, som den 35-åriga småbarnsmamman som fick återfall i sin cancer? Som trots omfattande cellgiftsbehandling blev allt sjukare ända tills Försäkringskassan grep in med sina nya strängare regeringsregler. Sjukersättningen var slut och den cancersjuka kvinnan var tvungen att söka heltidsjobb.

Eller menade han de arbetslösa? Den ensamstående mamman som blev uppsagd och nu måste flytta från sin lägenhet? Den arbetslösa trebarns-pappan som inte får dela ut tidningar för att dryga ut a-kassan?

Eller kanske den städerska som måste betala 430 kronor i månaden till a-kassan medan civilekonomen bara behöver lägga ut 90 spänn?

Fredrik Reinfeldt menade nog de gamla som bollas medan sjukvård och hemtjänst medan pensionen sjunker.

Ja, alldeles säkert menade han de arbetslösa ungdomar som inte vet hur man söker jobb. Han tog själv upp dem i sitt Almedalstal.

Det är bara att gå igenom Aftonbladets arkiv från de senaste fyra åren för att se vilka särintressen Fredrik Reinfeldt och hans regering metodiskt har

avfärdat. Vanliga människor som har farit illa.

I sitt tal upphöjde Fredrik Reinfeldt sig själv till en värnare av allmänintresset. Men vad han än står och säger där nere i Visby, så har han bara gynnat sina egna särintressen.

Den tiondel med högst inkomster har fått lika mycket skattesänkningar som 60 procent av hela svenska folket fått tillsammans.

Han har ökat klyftorna och skapat ett samhälle där det är helt naturligt att kalla en cancersjuk arbetskamrat för ett – särintresse.

Följ ämnen i artikeln