Familjen tvingades simma bland döda

Många flyktingar som kommer till Sverige bär på svåra trauman.

Ali föddes med Downs syndrom och hjärtproblem.

För alla föräldrar är det ett trauma, men Ali föddes i ett flyktingläger i Libyen. När hans föräldrar insåg att sonen behövde omedelbar läkarvård riskerade de allt på en flyktingbåt över Medelhavet. Efter mindre än tolv timmar började båten ta in vatten, många hoppade överbord och båten kapsejsade.

Alis föräldrar fick tag på en flytväst och en träbit.

– Vi simmade bland lik, barn kvinnor, gamla, unga. Vi var tvungna att knuffa dem åt sidan för att simma igenom.

I behov av traumavård

Efter en timme kom räddningsbåten och på UNHCR:s hemsida berättar Alis pappa att han kallar sin son mirakel­bebisen. Pojken överlevde.

Många av de flyktingar som kommer till hamnen i Trelleborg och Centralen i Stockholm bär på svåra trauman. De skickas vidare genom Sverige med många skräckfyllda minnen i bagaget. Röda Korset räknar med att 30 procent av de flyktingar som kommer hit är i behov av särskild traumavård.

Har beviljat pengar

De flesta kommuner saknar dock specialistvård, avstånden är långa och många flyktingar får inte den vård de behöver. Även om traumavården är begränsad måste kommuner och landsting fånga upp dessa patienter så tidigt som möjligt. Det är viktigt att primärvården, mödravården och elevhälsan nu stärks för att klara även svårt traumatiserade patienter.

Regeringen har beviljat pengar till Sveriges kommuner och landsting, SKL, som nu får organisera vården av flyktingar. De som sett familjemedlemmar sprängas till döds eller drunkna i Medelhavet måste kunna få lindring. Både av humanitära skäl och för att de drabbade ska orka bygga ett nytt liv här i Sverige.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln