Tvingades föda i badrummet — nu har rutinerna ändrats

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

När en gravid kvinna i Eskilstuna i september 2017 ringde till förlossningsavdelningen på Mälarsjukhuset eftersom hon hade värkar, blev hon tillsagd att höra av sig en timme senare.

Vid det andra samtalet förklarade barnmorskan att kvinnan kunde komma till sjukhuset men förvarnade henne om att hon kunde bli hemskickad igen. Orsaken var att barnmorskan inte ansåg att kvinnan hade tillräckliga värkar.

Barnet föddes kort därefter - hemma i badrummet.

Efter detta anmälde kvinnan förlossningsavdelningen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Hon anser att förlossningen blev traumatisk och att barnmorskan skulle ha tagit emot henne för en kontroll tidigare skriver svt.

Ivo konstaterade att det fanns brister, och sedan dess har rutinerna för telefonrådgivning setts över. Bland annat ska alla blivande föräldrar som ringer få erbjudande att komma in till förlossningen.

– Vi går inte in på enskilda ärenden. Men i det här fallet har vi tagit till oss beslutet som kom från IVO och kommunicerat det till våra verksamheter, säger Kristina Cedergran, verksamhetschef för kvinnoklinikerna i Eskilstuna och Nyköping, till svt.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE