Här betalar arbetsgivaren ut extra lönepåslag

Olle Lindström/TT

Publicerad 2023-06-21

IF Metallls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä är nöjd. Arkivbild.

Höga vinster och brist på personal. Många företag betalar nu ut högre löneökningar än vad avtalet ger.

– Det går extremt bra för företagen, då finns olika sätta att betala extra, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

7,4 procent, varav 4,1 procent i år. Det blev facit av vinterns stora avtalsrörelse. Men på många företag blir det mer i de lokala förhandlingarna, även om det är långtifrån alla som är klara ännu.

På AB Volvo, lastbilsjätten, har metallfacket och företaget skrivit på ett avtal som ger 8,45 procent på två år. Dessutom blir det ett engångsbelopp på 14 000 kronor i höst och ett lika stort i vår, vilket kan översättas till ytterligare 0,3 procent per år, enligt Veli-Pekka Säikkälä.

”Råd att betala”

Och på orter runt om i Sverige där Volvo är stor arbetsgivare brukar detta smitta av sig på andra företag, enligt metallfackets lönechef.

På lastbilskonkurrenten Scania landade det lokala löneavtalet på cirka fem procent det första avtalsåret, enligt Säikkälä.

Många svenska exportbolag går väldigt starkt, vinsterna är höga. Och när det dessutom på många håll är brist på personal, är företagen mer öppna för att lätta på plånboken.

– Och går det bra så har de råd att betala, säger Säikkälä.

I Norrland har vi vant oss vid att arbetsgivarna skriker efter personal, såväl i näringslivet som inom vården. IF Metall ser ännu inget bevis för att det skulle synas i lönekuvertet. PÅ SSAB är man inte färdiga.

– På LKAB landade man nån halvprocent över avtalet, säger han.

Mer än tidigare

Även tjänstemannafacken på några andra större bolag pekar på samma trend. Exempelvis Hitachi Energy i Ludvika betalar 6,1 procent enligt de lokala avtalet, skriver Dagens industri som talat med akademikerfacket Sveriges Ingenjörer.

Vad slutsumman landar i är för tidigt att säga.

– Men jag tror det blir mer löneglidning i i år än det varit de senaste tio åren, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Konjunkturinstitutets chef Albin Kainelainen räknar med att löneglidningen, påslag över de centrala avtalen, ändå blir relativt måttlig, trots att han delar bilden av att det i många större exportbolag går väldigt bra och att löneökningarna där blir högre än i många andra delar av ekonomin. Men det bedöms inte spä på inflationen.

– Vi oroar oss inte för någon löne- och prisspiral, säger han.

Följ ämnen i artikeln