De är budgetens vinnare och förlorare

Publicerad 2013-09-18

I dag presenterades regeringens budget.

Vinnare är de som jobbar – och tjänar bra.

Förlorare är pensionärerna.

– Man får se till att man har så det räcker själv, säger Nils Eriksson, 69.

Det femte jobbskatteavdraget och den höjda brytpunkten för statlig skatt gör att en person med 38 000 kronor i lön får omkring 500-600 kronor mer i plånboken varje månad. Är man dessutom med i a-kassan kan man få ytterligare ett par hundralappar eftersom avgifterna sänks. Det är alltså de som har ett jobb med bra lön som gynnas mest av budgeten.

– Det som inte syns i tabellerna är att vi dessutom ser ut att få fortsatt låg inflation. Det ger reallöneökningar i år, och troligen även nästa år, som kan betyda mer i kronor än skattesänkningen, säger Annika Creutzer, Aftonbladets privatekonomiska expert.

Inte lika roligt för äldre

Eftersom pensionsbromsen slår i nästa år blir det inte lika roligt för de äldre. Bromsen aktiveras när skulden i systemet överträffar tillgångarna, vilket leder till att pensionen sänks. Bara de som endast har garantipension slipper sänkningen. Det hjälper inte att regeringen nu sänker skatten på pensionen.

– Pensionärerna får betala för den höga ungdomsarbetslösheten som gör att det blir underskott i systemet. Bromsen gör att de drabbas som kollektiv, även om det mildras något av skattesänkningen. Samtidigt är det att förenkla att säga att alla pensionärer får det sämre. Vi får inte glömma att många har så hög pension att de gynnas av jobbskatteavdraget, säger Annika Creutzer.

Studenter får också mindre att röra sig med eftersom prisbasbeloppet sänks. Studiemedlet minskar med 20 kronor i månaden. Samtidigt gynnas studenter som jobbar mycket, eftersom de får tjäna 170 000 kronor, 30 000 mer än tidigare, utan att få avdrag på studiemedlet.

Bland kunderna på ICA Sickla i Nacka är känslorna blandade.

”Är det rättvist?”

Pensionären Nils Eriksson, 69, är en förlorare i regeringens förslag till budget.

– Det är säkert rätt att skatten för löntagare sänks, men frågan är om det är rättvist. Pengarna ska ju fördelas så det blir bra för alla, säger han.

Nils Eriksson poängterar att en majoritet av de som gynnas av ett jobbskatteavdrag redan har det bra.

– Det var bra att Alliansen tog makten för åtta år sedan, men man ska inte dra det för långt, säger Nils Eriksson.

Peter Kallio, 43, med Selma, 3, arbetar och är en vinnare i regeringens förslag till budget.

Men han är ändå skeptisk.

– Det är aldrig så bra som det låter. Skatten sänks, men sen höjs ju något annat.

Förslaget är höja brytpunkten för att få betala statlig skatt är han kritisk mot.

– Det gynnar bara de som redan har det bra. Samtidigt ser vi att klyftorna ökar. Så är det bara, säger Peter Kallio.

Följ ämnen i artikeln