”Svenska bolånen är för dyra”

Uppdaterad 2017-08-24 | Publicerad 2013-11-21

Bankerna skulle kunna sänka ränta med 0,2 procentenheter

De svenska bankerna gör föra stora vinster på bolånen och skulle kunna sänka räntorna.

Den slutsatsen gör Villaägarna i en rapport som jämfört svenska och danska bankers vinster på bolån.

– Konkurrensen är alldeles för dålig på den svenska marknaden, säger Villaägarnas chefekonom Daniel Liljeberg.

Daniel Liljeberg.

Villaägarnas riksförbund har tillsammans med analysföretaget Pousette Ekonomianalys jämfört bolånemarknaderna i Sverige och Danmark. Och resultatet är tydligt. De svenska bankerna gör mycket större vinster på bolånen än sina danska kollegor.

Skulle de svenska bankerna anpassa sina vinster till de danska bankerna skulle den totala räntekostnaden i Sverige sjunka med 6 miljarder kronor om året. För hushållen, som har den största delen av bolånen, skulle räntekostnaden sjunka med 4,6 miljarder kronor per år. Det motsvarar en sänkt ränta med cirka 20 punkter, eller 0,2 procentenheter, enligt rapporten.

Många tusenlappar

– Har man två miljoner kronor i lån innebär det att man skulle spara 4 000 kronor per år, det är ganska mycket pengar som man skulle kunna ha roligare för, säger Daniel Liljeberg.

Enligt honom är det främst bristen på konkurrens på den svenska bolånemarknaden som gör att bankerna kan ta ut så höga vinster på bolånen.

– Sen har det traditionellt varit svårt att byta bank i Sverige, vilket har gynnat storbankerna men missgynnat konkurrensen.

Okänt knep

Villaägarna har inga förhoppningar om att bankerna kommer att sänka räntan frivilligt, men kräver att politikerna ställer högre krav på bankerna att inte ta ut som mycket vinster på bolånen.

– Det var glädjande att Finansinspektionen föreslog att bankerna ska vara tvungna att redovisa alla beståndsdelar i bolånet för kunden, vad som är vinst och vad kostnaderna för banken är. Vi hoppas att man skyndar på och inför det kravet på bankerna så fort som möjligt, säger Daniel Liljeberg.

För kunderna finns det inget annat att göra än att försöka pruta ner räntan. Och det finns ett okänt knep som fungerar.

Följ ämnen i artikeln