"Kraftigt övervärderade bopriser i Sverige"

Publicerad 2013-10-09

Standard & Poor´s varnar för bobubbla i Sverige

Den svenska bostadsmarknaden är kraftigt övervärderad.

Egentligen borde priserna ligga 25 procent lägre, enligt kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s ekonomer.

– Sverige är ute på djupt vatten.

Bostadsmarknaden i Sverige går just nu på högvarv. Priserna på bostadsrätter i Sverige har stigit med 14 procent, och priserna på villor har stigit med 4 procent på bara ett år. Nu varnar det internationella kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s för att de svenska bostadspriserna är kraftigt övervärderade. Enligt Standard & Poor´s ligger priserna 25 procent över en acceptabel nivå. Anledningen är att bopriserna stigit mycket snabbare än inkomsterna i Sverige.

– Om går tillbaka till krisen i början 1990-talet så steg bopriserna mycket snabbare än inkomsterna, innan det blev en korrigering. Om man tittar på situationen nu så stiger priserna också mycket snabbare än inkomsterna, men detta trots att inkomsterna stigit ordentligt, säger Alexander Ekbom på Standard & Poor´s till Bloomberg News.

Byggs lite

Vårt grannland Danmark upplevde samma problem i samband med finanskrisen 2008. Men bubblan sprack och bostadspriserna föll kraftigt, vilket bland annat ledde till att flera kreditgivare gick i konkurs.

Standard & Poor´s understryker dock att situationen är annorlunda i Sverige, eftersom det byggs för lite bostäder i framför allt storstäderna, vilket håller priserna uppe.

Men även om Sverige inte kommer att uppleva en kraftigt bostadskrasch, innebär de höga bopriserna och hushållens höga skulder stora problem för den svenska ekonomin.

– Hushållen kommer inte drabbas så hårt, om det inte sker en kraftig krasch. Men konsumtionen minskar och det slår hårt mot medelstora företag som inte är så uthålliga att de klarar av en nedgång i försäljningen, säger Alexander Ekbom till Bloomberg News.

Kan sänka riskbedömningen

Den svenska skuldkvoten, definierad som hushållens låneskulder som andel av den årliga disponibla inkomsten efter skatt, ligger i dag på rekordhöga 170 procent. Riksbanken bedömer att siffran stiger till 177 procent till 2015. Det oroar ekonomerna på Standard & Poor´s.

– Skuldkvoten var inte ens i närheten av 175 procent under krisen på 1990-talet, och det välfärdssystemet var mer generöst då än vad det är nu. Men det är viktigt att komma ihåg att boräntorna låg mycket högre på 90-talet, vilket bidrog till att bostadspriserna föll då, säger Sean Cotten på Standard & Poor´s, och tillägger att Sverige är "ute på djupt vatten".

Hushållens ökande skuldsättning innebär att Standard & Poor´s kan sänka riskbedömningen inom banksektorn till en 3:a, uppger Bloomberg News. En 1:a innebär den lägsta risken, och en 10:a den högsta. I dag ligger Sverige på en 2:a.

Följ ämnen i artikeln