Här är chansen till jobb störst i höst

Uppdaterad 2013-09-13 | Publicerad 2013-09-11

Inom detaljhandeln och byggsektorn väntas nya jobb finnas i höst.

Det ser ut att ljusna på arbetsmarknaden i höst.

Flest nya jobb väntas inom handeln och tillverkningsindustrin, enligt en ny undersökning.

Här är branscherna där chansen till jobb är bäst – och sämst.

Sju av tio branscher ser en positiv sysselsättningsprognos inför hösten.

Bland arbetsgivarna märks en försiktig optimism.

Av 750 tillfrågade arbetsgivare svarar sju procent att de väntar sig att anställa fler under årets sista månader, enligt Manpowers arbetsmarknadsbarometer.

Majoriteten av företagen (84 procent) tror på en oförändrad anställningsnivå. Hos sex procent ser det mörkare ut med förväntningen att minska arbetsstyrkan.

Positiv trend

– Slutsatsen vi drar är att Sverige har brutit en nedåtgående trend när det gäller anställningstillfällen. Undersökningen bekräftar bilden som Riksbanken, Konjunkturinstitutet och bankerna har, att vi ser en försiktig optimism och en större villighet att anställa bland arbetsgivarna, säger, säger Lars Forseth, vd för Manpower.

Jobbmöjligheterna ser ut att bli störst inom detaljhandel, byggverksamhet och i energisektorn.

Betydligt mörkare ser det ut för hotell- och restaurangbranschen, skogs- och jordbrukssektorn och framför allt gruvnäringen som visar den svagaste prognosen, enligt undersökningen.

Jobbutsikterna skiljer sig också i olika delar av landet. Mest positiva är arbetsgivarna i landets norra och mellersta delar. I fem av sex regioner lämnar arbetsgivarna en positiv prognos för sysselsättningen. Men i sydöstra Sverige ser arbetsgivarna en mer negativ trend.

Sämre i Europa

Utanför Sveriges gränser är många företag runt om i världen avvaktande till att anställa fler. Enligt undersökningen kan det bero på att marknadsutvecklingen är osäker på många håll.

Undersökningen har gjorts i 42 länder, 29 av dem lämnar positiva prognoser. Bäst ser jobbmöjligheterna ut att bli i länder som Indien, Taiwan, Panama, Singapore och Brasilien. Mörkast ser det ut i de tre europeiska länderna Italien, Spanien och Finland.

– Även USA visar en starkt uppåtgående trend, det är viktigt att nämna. I Europa ser det dock lite dystrare ut, vi ser ingen riktig förändring, förutom i Sverige som står lite utanför den allmänna europeiska trenden, säger Lars Forseth.

Följ ämnen i artikeln