Så gör du med räntan i krisen

Publicerad 2013-10-01

Osäkerheten över situationen i USA smittar av sig på de svenska boräntorna.

Men frågan är om man ska ha en rörlig ränta eller binda just nu.

– För dig som vill ha stabilitet i boendekostnaderna är det klart motiverat att mixa tremånadersränta och bunden ränta, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Tidigt i går morse kom beskedet. Den amerikanska kongressen lyckades inte enas kring budgeten innan budgetåret löpte ut och den amerikanska staten stängs nu ner tillsvidare.

Än så länge påverkar osäkerheten i USA inte övriga omvärlden nämnvärt, enligt de ekonomer Aftonbladet pratat med. Men lyckas inte de amerikanska politikerna komma överens om drygt en vecka kan läget bli annorlunda.

– Då hamnar vi ett läge där man börjar ifrågasätta om USA inte kan betala sina räntor och amorteringar. Det skakar om bilden av USA och får konsekvenser för hela världsekonomin, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

En till kris

Lite i skymundan utspelar sig samtidigt en politisk kris i euroområdets tredje största ekonomi – Italien. Läget har blivit akut sedan den sittande koalitionsregeringen spruckit.

Osäkerheten i USA och Italien smittar av sig på de svenska boräntorna. I Riksbankens senaste prognos bedömer banken att tremånadersräntan inom några år kan ligga på fem procent. Även de långa marknadsräntorna har varit på väg uppåt efter tecken på att konjunkturen förbättrats den senaste tiden.

Men nu blir läget annorlunda. Riksbanken får svårt att höja reporäntan om kriserna i USA och Italien förvärras, och prognoserna om markandsräntorna ändras.

Använd en mix

Som bolånekund kan det vara svårt att veta vad man ska göra med sin ränta när det hela tiden kommer olika besked om ränteprognoserna.

SEB:s privatekonom Gunilla Nyström tror dock att det bästa just nu är att ha en mix av rörlig och bunden ränta.

– För dig som behöver eller vill ha stabilitet i boendekostnaderna är det klart motiverat att mixa tremånadersränta och bunden ränta på bolånen, skriver hon i bankens senaste boränteanalys.

För dig som har lite mer utrymme för svängningar i din ekonomi lönar det sig, i alla fall kortsiktigt, att ha lånen rörliga. Men rekommendationen från Gunilla Nyström är ändå att man funderar på att binda sin ränta under längre tid.
– Du som i dag väljer att binda hela eller delar av dina bolån ska inte räkna med att göra något ränteklipp. Men du vet din räntekostnad och skulle Riksbanken följa sin egen prognos för reporäntan bör det inte bli dyrare än tremånadersränta. Du får betala mer än för dagens tremånadersränta i början och sannolikt mindre än för tremånadersräntan mot slutet av bindningsperioden.

Det finns dock sätt som sänker din ränta och som fungerar. Läs mer om hur du gör här.

Följ ämnen i artikeln